Matekérettségiről: ehhez képest a magyar könnyű volt

eduline.hu-szróbert • 2014. május 06., kedd •
Az utolsó három feladat közül a térgeometriás példát hagyta ki az eduline által megkérdezett diákok többsége - az érettségizőknek így is kevés idejük volt a vizsga második részére. Vizsgázókat kérdeztünk a középszintű matekérettségiről. Többek szerint a tegnapi magyar sokkal könnyebb volt, mint a mai matek.
Matekérettségiről: ehhez képest a magyar könnyű volt

“Az első rész nagyon könnyű volt, a második része nagyon nehéz” – mondta az eduline-nak Kocsis Martin, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium végzőse, aki a Budapesti Corvinus Egyetem politológia szakára készül, de matematikából is egy erős négyesre, 80 százalék körüli eredményre számít.

„Az utolsó három feladatból a statisztikás nagyon nehéz volt, de megcsináltam. A legutolsót hagytam ki, mert túl sok minden egyvelege volt, nem is nagyon értettem elsőre, és már időm sem maradt volna rá” - tette hozzá.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba járó Pálinkás Anna is ezt mondta az eduline-nak: “nagyon-nagyon könnyű volt az első része, viszont a következőben végig kellett írnom az egész időt, átnézni már nem is tudtam.”

Az első rész alapján 90 százalékos eredményre számított, a gráfokat például a legkönnyebb feladatnak tartotta. A második rész után már örül, ha 70-80 százalékot elért. "A 16-os feladatot nem választottam, egyrészt a másik kettő jobban ment, másrészt féltem, hogy ha a geometriásban valamit elrontok, akkor több pontot is veszíthetek" - tette hozzá.

A budapesti Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola végzőse, Sorosinszki Szabina szerint is nehéz volt az idei matekérettségi: az első rész még nem annyira, de a második nagyon. “Ehhez képest a tegnapi magyar nagyon könnyű volt” – tette hozzá.

“Én a 16-os feladatot hagytam ki, azt éreztem a legnehezebbnek, a másik kettőt jobban is értettem. De volt olyan osztálytársam, aki a 17-es statisztikás feladatot hagyta ki” – mondta az eduline-nak.

Szabó Mercédesz, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium végzőse szerint az előző évekhez képest nagyon nehéz volt az írásbeli második része, és az idő is kevés volt, ezért csak hármas-négyes eredményre számít. Neki sem volt már ideje ellenőrizni a megoldásait.

“Az utolsó három feladat közül a 18-ast és a 17-est választottam, a statisztikát és a kombinatorikát. Először a 16-os térgeometriába kezdtem bele, de menet közben rájöttem, hogy nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnt, emiatt nem is volt elég időm befejezni a másik kettőt” - magyarázta.

Holnap történelemből érettségiznek a diákok.

A középszinten érettségizőknek az első, rövid kérdésekből álló részre 45 percük volt, a második, hosszabb feladatokat tartalmazó részt 135 perc alatt kellett megoldaniuk. A második rész utolsó három kérdése közül kettőt választhattak.

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére