Március 20-án kezdődik a Berzsenyi tér megújítása

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 17., péntek •
A Szent Márton projekt keretében a Berzsenyi tér, a Hollán Ernő, a Széchenyi és a Szily János utca képe is megváltozik hamarosan. Az 1,1 milliárdos kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztés miatt a lezárások ma, a munkálatok hétfőn kezdődnek meg.
Március 20-án kezdődik a Berzsenyi tér megújítása

ITT már megírtuk, milyen változásokat okoznak a közlekedési rendjében a tér és a környező utcákon megkezdődő munkák, pénteken az is kiderült, hogy milyen ütemben számíthatunk fennakadásra. 

A Szent Márton-terv 5 milliárd forintjából, az I. ütemében mintegy 2,5 milliárd forintból már elkészült a Savaria Múzeum és kertjének a felújítása, de megindult a Romkert átjáró és a Smidt Múzeum fogadóépületének építése is. Idetartoztak még az egyházmegyei korszerűsítések, így a Mindszenty tér megújítása, a Püspöki Palota lebombázott szárnyának visszaépítése, a Székesegyház tornyainak látogathatóvá tétele, valamint a Szent Márton templom rekonstrukciójának elvégzése is.

A másik 2,5 milliárd forintot pedig világi” beruházásokra költhet a város, az I. ütem utolsó egységeként kerül sor a kiemelt műemléki területként nyilvántartott a Berzsenyi D. tér – Szily J. u. – Széchenyi út. területének felújítására a burkolatok cseréjével, a burkolatok alatti közművek rekonstrukciójával, új utcabútorok kihelyezésével. A Berzsenyi tér jelenleg egy közlekedési útvonal, ami a megújítást követően Szombathely megérkezés terévé” válhat, ahol az emberek aktív turisztikai időt tölthetnek el a nagyszerű épületegyüttesek között – tájékoztatott a Berzsenyi téren Puskás Tivadar polgármester.

Ezt követően Hegyi Zoltán, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cége konzorciumi keretek között szoros együttműködésben dolgozik majd az Alpok Terra Kft-vel, melynek ügyvezetője, Koroknai Róbert is megjelent a helyszínen.

Bizton állíthatom, hogy ezek a változások jelentősen javítanak a tér küllemén, szépségén. Cégünk nagyon sokat foglalkozik műemléki jellegű városrészek helyreállításával, példának okáért a fővárosi Várkert Bazárt és a soproni belváros átépítését is megemlíthetem. Szombathelyen 16.300 m2-t veszünk kezelésbe, és nagyon sok zöldfelületet hozunk létre – tette hozzá Hegyi Zoltán, aki az elvégzendő munkákat is ismertette. 

Megtudtuk, hogy az út- térburkolat, csapadékvíz építés, parképítés, távközlési hálózatok kiváltása során teljes felületében – faltól-falig - felújításra kerül a Berzsenyi tér, a Szily János utca, a Széchenyi utca és a Hollán Ernő utcának a Kiskar utcai csomópontig tartó része. A Fő téren átépítésre kerül a Széchenyi utca keleti végén lévő megemelt szintű gyalogátkelő. Újra lesz aszfaltozva a Kiskar utcai csatlakozó járda a Meszöv székház bejáratáig és a Petőfi Sándor utcában a kétoldalt csatlakozó járda. A burkolat alatt a mellékelt tervek szinti távközlési hálózatok kiváltása, illetve védelembe helyezése szükséges.
A téren utcabútorok kerülnek elhelyezésre, melyek típusai megegyeznek a Szombathely Fő terén elhelyezett utcabútorokkal. A beruházás részét képezi új szökőkutak építése is.

A közvilágítás, díszvilágítás és villamos energia ellátás során, a rendezvények elektromos energia ellátása érdekében a Berzsenyi téren négy energiaoszlop kerül felállításra. A közvilágítás is megújul is: a jelenlegi lámpa erdő helyett, kevesebb, de magasabb fénypontmagasságú lámpa lesz a téren. A tervezési területen díszvilágítások kerülnek kiépítésre a Bíróságnál, a Püspöki Palotánál, a Megyeházánál, a Szily János szobornál és a Berzsenyi Dániel szobornál is.
A kivitelező azt is elmondta, hogy a tér és környékének átépítése következtében parkolóhelyek szűnnek meg, és újak épülnek. A szobor mellett lévő parkolók megszűnnek, a Szily, a Széchenyi és a Hefele utcákban összesen 55 db parkoló lesz.

Az átépítés következtében kiesett parkolókat, a Kőszegi és Szily utca által határolt, ún. NAV udvarban ez év nyarán kiépítendő 46 db parkoló pótolja majd feltehetően. Ez a SZOVA ZRT. beruházásában valósul meg, de a pénzeszköz a Szent Márton I.-es ütem költsége biztosítja. A Berzsenyi téri beruházás szerződés szerinti értéke: bruttó 1.139.465.063 Ft.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a belváros képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szombathely ezzel a megújítással csatlakozik azokhoz a városokhoz, amelyeknek történelmi városnegyede igyekszik sétálónegyeddé, sétálóvárossá válni. 
A belváros régi barokk tere újra a régi pompájában állhat a helyiek és a turisták rendelkezésére. Az átalakítással a környező épületek értéke is növekedhet, bízom benne, hogy a szombathelyiek örömmel veszik és türelemmel viselik majd a modernizációt – fogalmazott a körzet képviselője.  

Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője az autósok türelmét kérte, mert mint fogalmazott, bizony sok nehézség adódik majd a városközpontban, ahol komoly forgalmi korlátozások, parkolási nehézségek lesznek, amelyekről a helyi sajtó folyamatosan tájékoztat majd. 

Dr. Kohuth Viktor, a Vasivíz ZRt. vezérigazgatója pedig a közművek cseréjével kapcsolatban azt emelte ki, hogy a város legősibb öntöttvas csővezetékét és a tűzcsapokat is kicserélik.

Az építkezés összesen négy ütemben, egészen november 30-ig zajlik majd, az első ütem március 20-án kezdődik. 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére