Már nem az olajért, hanem a vízért megy a küzdelem

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. március 24., csütörtök •
A Víz világnapján minden évben ráirányítják a figyelmet a víz fontosságára. Szombathelyen ünnepi előadóülést szerveztek, melyen a dozmati víztárazó megépítését is felvázolták. Az idei év mottója a vizek és mesterségek.
Már nem az olajért, hanem a vízért megy a küzdelem

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére. 
Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét – hangzott el a csütörtöki szombathelyi előadóülésen, ahol Puskás Tivadar polgármester mondott köszöntőt. 
Mindig nagy öröm a Városházán a vízről beszélni, hiszen a víz életünk olyan fontos alkotóeleme, amely a Földön 1,444 km3-nyi mennyiségben található meg, de ennek csupán 3%-a édesvíz, aminek több mint 2/3-a jég formájában van jelen. 2050-re számos országnak prognosztizálhatóan vízkorlátozást kell bevezetnie – hangoztatta a város első embere. 


 
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a megnyitóban elmondta, hogy a vízről az esztendő minden napján beszélni kell, a világnapon pedig középpontba kell helyezni azt. 
A víz egyre inkább felértékelődik, ma már a nemzeti vagyon része. Mivel aktuálisan árvízzel és aszállyal is küzdünk és mindkettő káros, olyan vízgazdálkodást kell alkalmazni, mely komplex védekezést biztosít, ilyen lesz a dozmati tározó is – tette hozzá Gaál Róbert. 

Ezt követően ,,Megépül a Dozmati tározó” címmel Engi Zsuzsanna, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője tartott előadást, melyben a többi  között azt hangoztatta, hogy a Dozmati tározó felépítésével Torony, Sé és Szombathely is mentesül az Arany patak okozta árvízi elöntésektől. Erről a témáról holnap reggel bővebben is olvashatnak weboldalunkon.  

,,Fejezetek a vízi mesterségek kultúrtörténetéből” – címet viselő előadás pedig a vízimolnárok, a fürdőkultúra, a fürdősök, a vízvezeték építők, a vízépítő mérnökök és az ártéri gazdálkodók szerepét állította fókuszba. Fejér László, a Vízügyi Múzeum nyugalmazott igazgatója, a MHT Vízügyi Történeti Bizottságának elnöke által elmondottak a vízfakasztás fontosságát hangsúlyozták, de azt is megtudtuk, hogy ,,az inni adni a szomjazóknak” téma mindig fontos kérdés volt. 

A programokat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezetével közösen rendezte meg.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére