Már II. János Pál pápának is van szobra Szombathelyen

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 21., szerda •
Veres Gábor szobrász új mesterművét szerda délelőtt avatták a Szalézi-téren.
Már II. János Pál pápának is van szobra Szombathelyen

2015 még Lendvai Ferenc tanácsnok kezdeményezte, hogy legyen egy II. János Pál pápa szobor Szombathelyen, hiszen a később szentté avatott pápa 25 éve, 1991. augusztus 19-én járt a vasi megyeszékehelyen. Aztán országos pályázatot írtak ki a szobor elkészítésére, végül a közgyűlés - Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által delegált szakértői bizottság értékelése után - Veres Gábor szombathelyi szobrász alkotását találta a legjobbnak. A költségvetésben 30 millió forintot különítettek el a szobor megvalósítására, de Lendvai Ferenc a saját képviselői keretéből is tett hozzá az összeghez.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője ünnepi beszédében felidézte azokat az alkalmakat, mikor volt szerencséje személyesen is találkozni II. János Pál pápával majd egy különleges felajánlást tett.

„A kezdetektől éreztem, hogy rendkívüli személyiség, nagy ember, sokunk életére nézve meghatározó. Rám is nagyon nagy hatással volt és rendkívüli módon megörültem annak, hogy egy kiállításon megláttam egy róla készült olajképet, portrét. Nem haboztam és megvásároltam ezt a képet, ami sok éve az otthonom dísze volt. De ezt a képet én elhoztam ide, hogy Csányi Péter szalézi atyának átadjam. Kérem, hogy a Szalézi templom, a rendház egy általa méltónak vélt helyére függessze ki, hogy más is láthassa.”

Puskás Tivadar polgármester elmesélte, mikor a pápa Szombathelyen járt ő szolgált azon a mentőautón, aminek az volt a feladata, ha véletlenül bármi baj történik a pápával, nekik kell beavatkozni. „Soha nem felejtem el azt az izgalmat és hálát, amit akkor éreztem. Később a pannonhalmi látogatáskor a szentmisén ugyanez a feladatom volt. Szerencsére az orvosi tudásomra akkor nem volt szükség, de életre szóló élmény volt.”- tette hozzá.

Majd megszentelték a felavatott szobrot.  Az életnagyságú bronzszoborral a tér is megújult, új központja lett a városnak.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére