Már biztos, hogy Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 22., szerda •
A tervekről kérdeztük a városházát.
Már biztos, hogy Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre

Mit adhat a szombathelyieknek, a városnak, ha sikerülne elnyerni az Európa Kulturális Fővárosa címet?

A pályázat nem csak egy eseményekkel teli évről, hanem arról szól, hogy a kultúra miként vehet részt a gazdaságfejlesztésben és a gazdaságélénkítésben. Egy település versenyképessége, vonzereje, gazdasági ereje nemcsak az ipari üzemek, létesítmények számától, méretétől, hanem egyre inkább szellemi, kulturális, oktatási potenciáljától függ. Itt többről van szó, mint arról hogy egy nagyváros akár a régió tudásközpontja vagy szolgáltatási központja. Fontos, hogy az emberek érezzék: jó Szombathelyen élni. A „jól léthez” pedig az előbb felsoroltak ugyanúgy szükségesek. Most, amikor munkaerőhiánnyal küzdenek a szombathelyi, illetve a Vas megyei cégek, nagyon fontos, hogy miként tudjuk itt tartani a fiatalokat, miként tudjuk visszacsábítani azokat a frissen végzett diplomásokat, akik az ország más egyetemein, esetleg külföldön végeztek, miként tudjuk növelni Szombathelyen a dolgozók számát. Az elmúlt hónapokban több szombathelyi nagycég vezetője keresett meg azzal, hogy miként tudnánk közösen tenni azért, hogy munkavállalóik a lehető legjobban érezzék magukat lakhelyükön, és miként lehetne akár városmarketinggel, akár más módon munkavállalókat csábítani Szombathelyre. Ebből is látszik, hogy már nem olyan éles az a határ, ami korábban a gazdaságfejlesztést, a városfejlesztést, illetve a humán területeket elválasztotta.

Megerősítik, hogy Szombathely is pályázik? 

Igen, Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. 2023-ban egy magyarországi város lehet Európa Kulturális Fővárosa, és a tucatnyi pályázó között ott van Szombathely is. És mielőtt bárki is azt gondolná, hogy ez pusztán egy nagyszabású rendezvénysorozatot jelent, el kell, hogy mondjam, hogy egy hosszú távú városfejlesztési programról van szó. Azt kell megfogalmazni, hogy milyen Szombathelyen szeretnénk élni 2030-ban. Mint mondtam, tucatnyi magyar város pályázik, és nyilván csak egy nyerhet. De úgy gondolom, hogy mindazon települések nyerni fognak, amelyek egy jó alapra épülő, megvalósítható pályázatot, illetve városfejlesztési anyagot raknak össze, megfogalmaznak egy jövőképet.

Milyen előnyei lehetnek ebben a pályázatban Szombathelynek? 

Szombathelynek a pályázathoz jó alapot jelent a város 2000 éves múltja, a keresztény gyökerek, a kereskedő népeket és országokat évezredek óta összekötő Borostyánkő út. Számítunk a Szombathelyen meglévő tudásra, aminek egyik pillére a szombathelyi egyetem, számítunk az itt élő nemzetiségekre, és minden civil kezdeményezésre, mert csak úgy lehet sikeres egy település, ha céljaihoz széleskörű társadalmi összefogást tud teremteni.

közösség

további frisss

lap tetejére