Majdnem 7 kilométer hosszú csapadékvíz-elvezető rendszer épül Szombathelyen

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 19., hétfő •
800 millióból így városszerte több helyen megszűnnek az utcai miniárvízek.
Majdnem 7 kilométer hosszú csapadékvíz-elvezető rendszer épül Szombathelyen

Szombathely a terület és településfejlesztés operatív programból (TOP) 14,5 milliárddal résszel rendelkezik és ebből van most egy 800 millió forintnyi adag amit a csapadékvíz védelmi-rendszer kialakítására fordítanak. A TOP-programok a város fejlődését teszik lehetővé 2019-ig- mondta Puskás Tivadar polgármester. 

Nem felújításokról van szó, hanem új csatornarendszerről, illetve elvezető rendszer kialakításáról, hiszen nagy probléma ez városszerte nagy esőzések idején.  A beruházás nyolc helyszínen valósul majd meg, köztük olyan helyeken, ahol a csapadékvíz elvezetése több évtizedes probléma, vagy ahol más fejlesztést, például kerékút építését akadályozta a megfelelő vízelvezetés hiánya. A kiviteli tervek már készen vannak, a pénz rendelkezésre áll, októberben kiírják a közbeszerzést, azután megkezdődhet több mint 6800 méternyi csatorna építése, a munkálatok pedig várhatóan 2018 novemberéig fejeződnek be.

Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas megyei igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a TOP keretében az irányító hatóság a megyében 32 pályázatot írt ki, amelyekre 211 beadvány érkezett be, Szombathely városát 23 érinti. Hozzátette, közös érdek, hogy a rendelkezésre álló uniós támogatási forrást teljes mértékben le tudják hívni a kedvezményezett önkormányzatok és minél előbb elindulhassanak a fejlesztések.

De nézzük, a város mely részeit érintik ezek a változások:

  • Stromfeld lakótelep, Németh János utca- Minerva lakótelep gerincvezetékéig (286 méter hosszan)
  • Joskar-Ola lakótelep, Károlyi Antal utca végétől (300 méter hosszan)
  • Nárai út – Középhegyi úttól  Pap-árok útig (1,5 kilométer hosszan)
  • Kámon-Herény, Szent Imre herceg út (450 méter hosszan)
  • Olad – Aranypatak utca – Áchim András utca (1400 méter hosszan)
  • Szatmár utca – Mérleg utca (1260 méter hosszan)
  • Mérleg utca – Pálya út (600 méter hosszan)
  • Rumi út – az első vasúti átjáróig (1100 méter hosszan)

Amúgy a város 6600 métert vállalt először, de a fejlesztés keretében 6800 méter valósul majd meg - tette hozzá Illés Károly alpolgármester. De megoldást jelent majd mindenképpen, sőt nem kell félni az esetleges árvíztől sem a dozmati víztározó épülése miatt.

Itt visszanézheti a nagy júliusi szupercella hatását

 

közösség

további frisss

lap tetejére