Magyarországon is felütötte fejét a kéknyelv-vírus

vkriszti-index.hu • 2014. október 14., kedd •
Két Csongrád megyei gazdaság állataiban is kimutatta a Nébih laborvizsgálata a kéknyelv-vírus jelenlétét. A vírust szúnyogok terjesztik, de emberre nem veszélyes, kizárólag a szarvasmarhák, juhok és kecskék, valamint a vadon élő kérődzők kaphatják el a betegséget. Az emberekre a fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.
Magyarországon is felütötte fejét a kéknyelv-vírus

A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat. Nem kell elhullásokra számítani a kérődző vadállományban, mivel e fajok kevésbé érzékenyek a kéknyelvűségre.

A betegség hazai megjelenése miatt a Nébih új védő- és megfigyelési zónát jelölt ki. A legalább száz, illetve százötven kilométeres sugárban megállapított védő- és megfigyelési zóna területéről kéknyelvűségre fogékony állatot kiszállítani csak hatósági engedéllyel lehet. Mivel a betegséget vérszívó szúnyogok terjesztik, a gazdáknak gondoskodniuk kell az állományok szúnyogellenes kezeléséről is.

A korlátozás alatt lévő térségekről részletes információ - településlista és térképek - és akorlátozást elrendelő határozat is hozzáférhető.

A Nébih kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv-betegség tüneteire legyenek fokozott figyelemmel, és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz vagy a járási állat-egészségügyi hivatalok munkatársaihoz, vagy keressék közvetlenül a Nébih-t.

közösség

további frisss

lap tetejére