Magyarország Szombathelyre költözik

szróbert • 2014. február 22., szombat •
Ninja, japo – hangzottak a Taxi című francia sorozatból már jól ismert vezényszavak. Történt ugyanis, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter a Nemzeti Kreatív Intézet szombathelyi regionális központjának bemutatójához kapcsolódóan kipróbálta azt az Opel Adam városi kisautót, amelybe egy szombathelyi mérnökcsoport intelligens eszközöket épített be. A frisss.hu megtudta, hogy a 2015. évi milánói világkiállítás Magyarországot bemutató pavilonját Szombathelyen állítják majd fel.
Magyarország Szombathelyre költözik

Bár még kicsit vontatottan, - a emberi hangszín ugyanis sokat számít, de - egy okostelefon segítségével vagy távoli internet kapcsolattal, akár hangutasítással is vezérelhető volt a kis Opel számos funkciója. Miközben a térség országgyűlési képviselője vezényelt, illetve megnyomta az érintőképernyős okostelefont, a motor beindult, majd leállt, a vészjelző villogott, az ablak fel- és lefelé mozgott, de a központi zár is jól működött.

A bemutató utáni sajtótájékoztatón honlapunk megtudta, hogy a nyugat-magyarországi régióban kiemelkedő jelentősége lesz 2014 és 2020 között a kreatív járműipari fejlesztéseknek. Hende Csaba honvédelmi miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormányzat biztosítani kívánja az ehhez szükséges infrastruktúrát és humánerőforrást.

Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere miután megköszönte a kormány támogatását, örömének hangot adva azt hangsúlyozta, hogy a világkiállítás kapcsán Magyarország Szombathelyre költözik.

Szőcs Géza, a világkiállításért felelős kormánybiztos pedig azt jelentette be, hogy a 2015. évi milánói világkiállítás Magyarországot bemutató pavilonját 2016 júliusától Szombathelyen állítják majd fel, az épület az egyik fő látványeleme lehet az ide tervezett kreatív- és mobilizációs központnak.

Ismeretes, hogy a 2015-ös Milánói Világkiállításon egy malomszerű alkotás lesz a magyar pavilon. Getto Tamás és dr. Hutter Ákos műve természetes anyagokból készül, több emeletes és kisebb termekkel is rendelkezik, ahol lehetőség nyílik arra, hogy bemutassák Magyarország hagyományait, kultúráját. A malomszerű építmény kerekét a tetejéről lecsurgó víz forgatja majd meg. A világkiállítás után a magyar pavilonépületet Szombathelyen, a volt 11-es huszárlaktanyában állítják majd ki véglegesen. Erről már megállapodott a város a világkiállításért felelős kormánybiztosi hivatallal.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére