Magyarország az Európai Unióban

szróbert-HCs • 2014. szeptember 13., szombat •
Számunkra az a legfontosabb, hogy kapunk-e pénzt, illetve, hogy lesznek-e hazánkat érintő támadások, ezt hangsúlyozta prof. Dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő a Magyarország az Európai Unióban című előadáson. A nagy érdeklődéssel, többek között önkormányzati képviselők és képviselő-jelöltek részvételével kísért szombathelyi est moderátora Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke volt.
Magyarország az Európai Unióban

Már csak négyen vagyunk az elsőként, 2004-ben kikerült magyar EP képviselők, akik Brüsszelben képviselhetjük az országot, egyikük én vagyok. Ez egy furcsa világ, nagyon nehéz megtudni, hogy valójában mi is történik Brüsszelben – kezdte a Polgári Egyesület Szombathelyért által szervezett előadását a történész-politológus. Az egyetemi tanár ezután rövid áttekintést adott az EU felépítéséről, a törvényhozásról, a tanácsról, és a parlamentről is. 
Nincs tökéletes demokrácia, hiszen minden országban vannak problémák. A magyarok álláspontját rendkívül nehéz tolmácsolni, s ehhez még az is hozzájön, hogy a magyar baloldal jól kommunikál, jól torzít és félre is magyaráz. A rendkívül sok, hazánkat érintő támadások alatt is sikerült megőrizni elismertségünket, emellett sikerült a magyar néppárti képviselőknek is meghatározó tisztségeket szerezni – tette hozzá Schöpflin György.
A kisebbségi kérdések is szóba kerültek. És mint a professzor elmondta, nagyon kevesen ismerik jól a kisebbségi-nemzetiségi ügyeket. Bennünket talán csak a portugálok értenek meg, de a katalánok, és a skótok függetlenedési láza is teljesen aktuális. Összességében az EU nem tartja a kisebbségi ügyeket azonnal megoldandó feladatnak - hangzott el. 
Saját bal oldali képviselőink is erőteljes támadást indítottak ellenünk. A most kikerült magyar bal oldali képviselők már most fenik a kést Navracsics Tibor biztosi meghallgatására. Már most tudjuk, hogy olyan kérdéseket feszegetnek majd, ami nem is tartozik majd Navracsics biztosi munkaköréhez - tudtuk meg az előadáson. 
Az Orbán kormány nehéz helyzetben vette át az országot 2010-ben, ennek ellenére beindult a gazdasági növekedés, az elismerés mégsem tapasztalható. A magyar gazdaság sikertörténet, szerintem Európában most a legjobb gazdaság a miénk. Az már más kérdés, hogy mi a német gazdasághoz rendkívül sok szállal kötődünk, s ez pedig jelenleg sajnos stagnál. A tőke szabad mozgása nem mindig előnyös, s ez politikailag és erkölcsileg is egyre elfogadhatatlanabb.
Az MMIK-ban megrendezett előadást fórum követte, melyen szóba került az ukrán válság is.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére