Magyarok a Barcáért: ez a film a magyarokról szól

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold és ulloi119.hu • 2016. május 07., szombat •
Ez a film valójában nemcsak a három játékosról, nemcsak a fociról, és nem is csak az FC Barcelonáról szól, hanem leginkább rólunk, magyarokról – így fogalmazott Kocsis Tibor filmrendező, a Magyarok a Barcáért című film szombathelyi díszbemutatóján. Aki még nem látta, nézze meg a gránátvörös-kék csapat magyarjairól szóló alkotást, megéri!
Magyarok a Barcáért: ez a film a magyarokról szól

Az FC Barcelona és Messi nevét a világon mindenki ismeri. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy az ötvenes évek „Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Miatta építették fel  Barcelonában, Európa legnagyobb, 100 ezres arénáját, a Camp Nou-t. Az első filmkockák Kubala hazai éveiről szóltak, majd a spanyolországi idők következtek. 

Az FC Barcelona indulójával kezdődött a film díszbemutatója. A filmből pedig azt tudtuk meg először, hogy Plattkó Ferenc, a szőke magyar medve, az MTK-ból ideszerződött hatalmas termetű kapus volt az első magyar játékosa a katalán klubnak, az edző pedig Pozsonyi Imre volt, amikor 1925-öt írtunk. 

Kubala László, aki alig 18 évesen már a Fradi menőihez tartozott. A filmből megtudtuk, hogy Ő volt az első, aki a szabadrúgásokat, már 1955-56-ban a sorfal felett lőtte el a labdát, aki a tizenegyes elvégzése közben, még a labda elrúgása előtt megállt, becsapva ezzel a kapust még előtte, hogy hozzáért volna a labdához. de ő volt az is, aki talán a legjobban fedezte a labdát.

A katalán klub legendás elnöke, Josep Louis Nunes úgy fogalmazott a filmben, hogy Kubala emelte fel a Barcelonát a legnagyobb klubok közé.  

A film nemcsak a katalán klub felemelkedéséről szólt, azt is bemutatta, hogy az 1954-es világbajnoki döntőben elszenvedett vereség miatti csalódottság itthon átcsapott a rendszer elleni tüntetésbe, előszele volt ez az 1956-os forradalomnak, mindenki, így a Honvéd játékosai is szabadok akartak lenni. Czibor és Kocsis játékengedélyre vártak Olaszországban, közben Kubala lakása emigráns magyar futballisták családjainak adott otthont. 

Aztán 1956-ban csatlakozott Kubalához Kocsis és Czibor, az Aranycsapat két játékosa. Pukás Öcsi pedig a Real Madridhoz igazolt. A három magyar hamar hőssé vált Barcelonában, és meghódította a spanyol és a katalán nép szívét. Az egykori szimpla sportág, a futball, igazi látványossággá vált Katalóniában.  
A három csodálatos magyar futballista fiainak visszaemlékezései tették igazán élvezetessé a filmet, mely nemcsak a három játékosról, Kubaláról, Kockáról és a Bolond Madárról, nemcsak a fociról, és  nem is csak az FC Barcelonáról szól, de rólunk magyarokról, a tehetségről, a szorgalomról, az emberségről és a kitartásról, és  arról, hogy az álmok megvalósíthatók.

A díszbemutatón megjelent Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester, Kocsis Tibor, a film Balázs Béla-díjas rendezője és Dunai II Antal olimpiai bajnok labdarúgó. 

Hende Csaba és Puskás Tivadar megajándékozta a két díszvendéget, majd Szombathely polgármestere köszöntőjében gratulált a bajnokság 5. helyén végzett Haladás csapatának, majd röviden felidézte a legutóbbi MOB ülést, ahol kibontakozott az a kezdemény, hogy a Barca filmet Szombathelyen is bemutassák. 

A 20. században olyan futballcsapata volt a magyaroknak, ami világszenzáció volt, Kuba László az egyetlen, akinek szobra van a Barcelona stadion előtt. Abban bízunk, hogy hamarosan a magyar válogatott újra a futball nagyhatalma lesz – tette hozzá a polgármester. Kocsis Tibor rendező a bevezetőben elmondta, hogy az ország harmadik legnagyobb vásznára termett ez a film.

Örülök, hogy itt lehetünk. Messze többről beszélünk, mint a fociról, itt, ebben a filmben a magyarokról esik szó, hiszen a Camp Nou stadiont egy magyarnak építették – fogalmazott a rendező.  

A díszbemutató után közönségtalálkozón vett részt a film rendezője és az olimpiai bajnok labdarúgó.  Itt pedig már a Haladás egykori legendái is megjelentek és beszélgettek a film készítőivel. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére