Magyar hírességek, akiktől búcsút vettünk 2016-ban

Szerző: frisss.hu - Fotó: ocdn.eu/szombat.org/ocdn.eu • 2017. január 01., vasárnap •
Rengeteg tehetséggel lettünk szegényebbek.
Magyar hírességek, akiktől búcsút vettünk 2016-ban

A 2016-os évben nemcsak számos külföldi sztártól vettünk búcsút, hanem rengeteg magyar tehetségtől is. Velük lett szegényebb a hazai paletta:

Zsigmond Vilmos

Már az év első napján olyan világhírű, Oscar-díjas magyar származású operatőrt vesztettünk el, mint Zsigmond Vilmos. Ő volt a kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója. Olyan filmek készítésében vett részt, mint például a Harmadik típusú találkozások, Kasszandra álma, Az eastwicki boszorkányok vagy Megszállottság.

Fotó:nullahategy.hu

Versényi László

Január 26-án halt meg Versényi László színművész, szinkronszínész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Leginkább szinkronszínészként ismerhettük, ő volt KITT hangja a Knight Rider-ben, Higgins-é a Magnumban, valamint Yoda mesteré a Star Wars-ban. Szerepelt televíziós sorozatokban is, például a Szomszédokban.

Némedi Mari

Február 14-én, 64 évesen elhunyt Némedi Mari színész-, énekesnő és szinkronszínész. Olyan filmekben láthattuk, mint a Roncsfilm, a Nyócker, a Holnap történt, a Linda vagy a Szomszédok.

Psota Irén

Február 25-én, 86 évesen meghalt Psota Irén a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A művésznő nem csak a színpadon láthattuk, hanem olyan játékfilmekben is feltűnt, mint a Szent Péter esernyője vagy a Légy jó mindhalálig, de ő volt például a Frédi és Béni Vilmájának magyarhangja is.

Fotó: MTI-Kovács Tamás

Verebes József

A mesteredző március 13-án hunyt el. Az 1980-as évek elejének győri aranycsapatának a vezetőedzője volt. Edzőként bajnok volt az MTK-VM-mel, később a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is volt.

Andai Györgyi 

Jászai Mari-díjas színésznő március 16-án hunyt el, 86 évesen. Olyan filmekből ismerhetjük, mint a Szimbád, az Aranyváros, a Tűzvonalban vagy a Linda című sorozat.

Kertész Imre

Március 31-én távozott Kertész Imre, Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, műfordító, akit önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Legjelentősebb alkotásai: Sorstalanság, Kaddis a meg nem született gyermekért, Gályanapló, Mentés másként, A végső kocsma.

Fotó:life.hu

Keres Emil

Április 1-jén hunyt el, 90 évesen a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, színigazgató. Rengeteg színpadi szerepe mellett játszott például a Csudafilmben, a Konyecben, az Abigélben, a Tanár úr, kérem!- ben és a Tűzvonalban című magyar sorozatban is.

Sipőcz Ernő

Április 17-én meghalt a Lord és a Sipőcz Rock Band alapítója.

Szarka Zoltán

Április 18-án, 73 évesen eltávozott Szombathely első olimpiai bajnoka, a Haladás egykori kapusa. Augusztusban Király Gábor emléktáblát állított nevelőedzőjének.

Szipál Márton

Életének 92. évében meghalt Szipál Márton (Martin S. Martin) fotóművész, a magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége. Olyan művészeket is lencsevégre kapott, mint John Wayne, Tommy Lee Jones, Leslie Nielsen, Tracy Nelson, Charlene Tilton, Margaux Hemingway és Priscilla Presley. 

Farkas Linda

Áprilisban életveszélyes égési sérülésekkel szállították kórházba Farkas Linda szombathelyi tűztáncos, teste május 1-jén feladta a küzdelmet. Lindát nemcsak hazánkban, hanem világszerte gyászolták. Megemlékeztek róla a Savaria Karneválon, valamint nemrég kiállítás nyílt az alkotásaiból a színházban.

Fotó:Farkas Linda/Facebook

Wels Péter Mátyás

A TV2 riporterét 47 évesen érte a halál. A csatorna egykori munkatársa rengeteg interjút, riportot készített a cégcsoport hírműsorai számára, munkája mellett pedig dokumentumfilmet is forgatott.

Deim Pál

Május 9-én meghalt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festőművész, kiváló művész, az 1960-as években induló magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő alakja.

Rajhona Ádám

Május 20-án újabb színésztől vettünk búcsút, elhunyt Rajhona Ádám Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész, érdemes művész. Olyan filmekben láthattuk, mint a Sorstalanság, A napfény íze, Európa expressz.

Aigner Szilárd

Június 6-án, 70 éves korában hunyt el a legendás magyar meteorológus, akinek  „Derűs napot!” köszöntése egy életre beleégett a nézők emlékezetébe.

Garics György

Június 9-én Garics Györgytől, a Haladás egykori csapatkapitányától vettünk végső búcsút.

Kohut Magda

Július 4-én, 87 éves korában hunyt el kétszeres Jászai Mari díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Olyan filmekben láthattuk, mint a Föltámadott a tenger, az Életjel, Tűzoltó utca 25., vagy az Ők ketten.

Esterházy Péter

Július 14-én meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. Több művéből film is készült például: Vigyázat, mélyföld!, Idő van, Érzékek iskolája.  

Somló Tamás

Július 19-én távozott az Omega, a Kex, a Non-Stop és Locomotiv GT egykori tagja. Több ismert magyar dal megalkotásában is részt vett például: Maradj még, Taníts meg élni, Gömbölyű dal.

Fotó: blikk.hu

Körmendi János

Július 20-án meghalt az Illés-együttes egykori dobosa. Ő dobolt a 1964-ben Long Tall Sally, Chapel of Love, 64 és Ostinato dalokat tartalmazó kislemezen, s 1965-ben a Séta az aranyhúrokon és a Protonok tánca című instrumentális számban, valamint a Táskarádió című dalban. 1966 májusáig játszott a zenekarral.

Laux József

Augusztus 6-án távozott a magyar rock- és jazzdobos. 1962-ben alapító tagja volt az Omegának. 1971-ben Presser Gáborral kiváltak és megalakították az Locomotiv GT-t. 1976-ig volt a zenekar dobosa.  

Csoóri Sándor

Szeptember 12-én elhunyt  a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő.

Fotó: blikk.hu

Bara Margit

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el, 88 évesen. A művésznő nemcsak színpadi szerepeket vállalt, többek között láthattuk a Ház a sziklák alatt, a Pacsirta vagy a Hosszú az út hazáig című filmben is. 

Kocsis Zoltán

A világhírű karmester, zongoraművész, zeneszerző, kétszeres Kossuth és Liszt Ferenc-díjas művész november 6-án hunyt el.

Gábor Zsa Zsa

December 18-án, 99 évesen meghalt Gábor Zsa Zsa (Gábor Sári) magyar származású színésznő. A híresség olyan sztárokkal jelent meg együtt a filmvásznon, mint Marilyn Monroe, Mel Ferrer, Orson Welles, Charlton Heston, Marlene Dietrich vagy Ginger Rogers. 1958-ban Golden Globe-különdíjjal tüntették ki, később pedig saját csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

közösség

további frisss

lap tetejére