"Magamtól nem mertem volna kitörni"

Szombathelyi 7 Nap Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 24., szombat •
Cseszkó Hanna ontja magából a csodás képeket. Vele beszélgettünk.
Magamtól nem mertem volna kitörni

A szombathelyi Cseszkó Hanna kezéből alig lehet kivenni az ecsetet, lenyűgöző festményei egyre nagyobb sikert aratnak. Jelenleg tanul, idén érettségizik a Horváth Boldizsár Szakközépiskolában. Hanna mesélt nekünk gyerekkoráról, találkozásáról a művészettel. Kedvenc festője Munkácsy Mihály, ő maga pedig táj- és absztrakt képeket készít legszívesebben. 

– Egészen kiskorom óta rajzolok és festek. Nem igazán emlékszem, hogy lettek volna barátaim az óvodában, a játékok sem kötöttek le igazán. Reggel nyolckor leültem egy asztalhoz és rajzoltam vagy festettem szinte egész nap. Nem voltam soha unatkozós gyerek, mindig feltaláltam magam. Ha épp nem rajzoltam, akkor papírmaséztam, vagy cipős és teás dobozókból csináltam maketteket - kezdett bele a történetbe Hanna, aki igazi alkotó családba született. – Van egy bátyám és egy húgom, ők inkább a zene területén jeleskednek. Tamás gitározik, Bogi a Zeneiskolában tanul hegedülni. Jómagam is fuvoláztam, így állandóan szólt a zene a családunkban. A testvéreim rendszeresen nyertek mese és versmondó versenyeket, én viszont sokkal csendesebb voltam – tudtuk meg Hannától.

– Művészeti tagozatos általános iskolai osztályba írattak be a szüleim,nagyon élveztem és szerettem. Abszolút ki tudtam bontakozni, sok technikát sajátítottam el már egész kicsi koromban. 13-14 éves koromban azonban sajnos más dolgokat helyeztem előtérbe, így a rajz háttérbe szorult. Eltelt 1-2 év úgy, hogy szinte semmit nem rajzoltam, elő sem vettem a rajzkészletem. Aztán jött egy nyár, nagyon sokat voltam itthon, nem igazán tudtam magammal mit kezdeni. Nagyon nehezen vettem rá magam, de fogtam egy papírt, egy ceruzát és elkezdtem rajzolni. Órákon át csak rajzoltam, és rájöttem mennyire hiányzott az alkotás. Anyukám mindig is fontosnak tartotta, hogy észrevegye, hogy a családban ki miben tehetséges. Folyamatosan biztatott, hogy ne engedjem elveszni az Istentől kapott talentumomat.

Ekkor kezdtem el járni Szombathely egyik legkiválóbb rajztanárához, aki remek alkotó művész is. Rengeteg új technikát ismerhettem meg a keze alatt. Legjobban tájképeket és absztrakt képeket szeretek csinálni. Szeretem keverni a technikákat, gyakran belecsempészek egy kis grafikát is, mivel az is nagyon közel áll hozzám. Kedvenc festőm Munkácsy Mihály, aki kiváló precizitással festett, nagyon jól kidolgozta a képeit, csodálatos módon tudta ábrázolni a valóságot. Kedvenc festményem tőle a Vihar a pusztán. Hanna nagyon hálás a családjának, akik folyamatosan biztatták és támogatták. – Magamtól nem mertem volna kitörni. Nem tudom, hogy az érettségi után merre tovább, de az biztos, hogy művészeti pályán szeretnék a jövőben elhelyezkedni.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére