LuK nyílt nap: keresett szakma, biztos állás, precíz tudás

szróbert-hcsaba • 2014. november 22., szombat •
A címben szereplő tudás, szakma és állás is megszerezhető az LuK Savariában - tudtuk meg a pénteken és szombaton megrendezett nyílt napon, ahol a résztvevő diákok reális képet kaphattak a szakmákról, a technikai eszközökről és a gyakorlati képzésről is. Nagy Miklós tanműhelyvezetőtől honlapunk a helyszínen úgy értesült, hogy előzetesen félszáz érdeklődő regisztrált a programra. Miközben a gyakorlati képzésről informálták a szülőket és a tanulókat, kiderült, hogy az LuK-ban nagyon komolyan veszik a szakmai oktatást, hiszen ipari körülmények között oktatják a diákokat, akik ugyanazon feltételek, munkarend, és követelmények betartásával látják el feladataikat, mint a munkavállalók.
LuK nyílt nap: keresett szakma, biztos állás, precíz tudás

Nagy Miklós tanműhelyvezető a frisss.hu-nak elmondta, hogy a LuK Savariánál 2005-ben indult a tanulók képzése forgácsoló szakmában, akkor még csupán 8 fővel. 2008. július 2-án tartották a tanműhely hivatalos megnyitóját, majd 2013-ban a mechatronikai technikus szakmát kezdték el oktatni, idén pedig már automatikai technikusokat is képeznek.
Az itt zajló szakképzés célja a munkaerő-utánpótlás biztosítása forgácsoló- szerszámkészítő szakmákban. Az itt tanulók elsajátíthatják a precíziós mérőeszközök használatát, az esztergálást, a marást, a köszörülést, és a fúrást is. 
Az automatikai technikus gyakorlati oktatás során pedig a mechanikai mérést, a kézi forgácsolást, a forrasztást, a vezérlést, a relés kapcsolásokat, a programozható logikai vezérlők (PLC) szerelését, és programozását is megtanulhatják a diákok. 
A frisss.hu megtudta, hogy amióta tanulóképzés zajlik a LuK-ban, csak jó és és jeles vizsga eredménye van az itt végzett összesen 93 tanulónak, melynek az a titka, hogy saját maguknak képzik a diákokat. Az LuK-nak jelenleg 47 fő tanulójuk van, akiknek, ha végeznek, biztos a munkalehetősége.
Tanulói juttatások összességében 29.770 Ft – 106.390 Ft/hó közöttiek, és ezt elsősorban a hiányszakmában, a gépi forgácsoló szakma tanulása során lehet elérni. 
 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére