Lovak és lovasok a kis betegek érdekében (fotógalériával!)

szróbert • 2014. május 01., csütörtök •
A lovak segítenek megérteni mi az, hogy gondoskodás, hűség, kitartás, küzdeni tudás, de a lovasterápia is sikeres a kis betegek körében – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő a vépi jótékonysági rendezvényen. Május elsején a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház csecsemő és gyermekgyógyászati osztály onkohaematológiai részlege javára megfigyelő monitorra gyűjtöttek a Vas megyei Lovas Szövetség és az Alpokalja a daganatos gyermekekért közhasznú alapítvány és számos civil szervezet és egyesület támogatásával.
Lovak és lovasok a kis betegek érdekében (fotógalériával!)

A betegség nem válogat, megtámad öreget, fiatalt, gyermeket. Amiko rpedig egy szülő megtudja, hogy a kis gyermeke daganatos beteg, akkor összeomlik. De ezt nem mutathatja, mert a gyermeknek azt kell látnia, hogy együtt képesek legyőzni a bajt. Nagyon nehéz heteket, hónapokat, éveket élnek át együtt, s ez alatt a gyermekek sokkal bátrabbak és soha sem csüggednek, mert meg akarnak gyógyulni. 
Aki május elsején kilátogatott Vépre, a Vasi Lovas Majálisra, azért tette, hogy segítsen, hogy a kórház megfigyelő monitorokat tudjon beszerezni. Hisz van belőlük, de nem elegendő számú és a sok használat miatt meg is hibásodhatnak. Ezek a monitorok figyelik a légzést, a vérnyomást, a pulzust és az EKG-t is mérik. 
Az eseménynek kitűnő helyszínt biztosító, Németh László által vezetett vép lovarda 19 boxos istállóval, őrzött,- zárható nyerges helyiséggel, fűthető közösségi hellyel, öltözőkkel, legelővel, karámokkal, homokos díjlovagló pályával, füves talajú ugrópályával, valamint komplett akadályparkkal várta a lovassport szerelmeseit. És jöttek is szép számmal az érdeklődők és a jótkonykodók.

Az eseményt megnyitó V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, hogy a karitatív célú rendezvény sajátossága, hogy nemcsak az emberek, a szervezetek, de a lovak is e nemes cél mellé álltak. 
A lovak segítenek megérteni mi az, hogy gondoskodás, hűség, kitartás, küzdeni tudás, de a lovasterápia is igen sikeres a kis betegek körében. A lovak nemcsak az emberiséget, a magyarságot segítette a történelem során, hanem az egyes embert is. Jól tudjuk, hogy hajdanán a megszületett fiúgyermeket felfektették a ló hátára, a menyasszonyt és a vőlegényt lovak vitték el a templomhoz, de a temetőbe is lovak kísérték utolsó útjára elődeinket. Így azon sincs okunk csodálkozni, hogy ezek a lovak most a kis betegeink segítségére sietnek - fűzte hozzá az államtitkár. 

V. Németh Zsolt beszédét Jókai idézettel zárta: ,,Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember és emberré a ló."

A kórház főorvosa, dr. Bárdy Edit pedig arról beszélt, hogy a kis betegek között rendkívül sok a lovakat imádó gyermek.
Nagy örömmel tapasztalhattam, hogy a Vas megyei Lovas Szövetség e nemes ügy mögé állt és megpróbál velünk együtt harcolni, azért, hogy mi az eddigieknél sokkal jobb körülmények között, európai színvonalon gyógyíthassuk tovább. Ez egy olyan fantasztikusan emberi nagyság, hogy ahelyett, hogy a családjával foglalkozna a kis betegekért áldozzák napjukat. Ez a jótékonysági rendezvény az osztályunk monitor-vásárlását támogatja, ami a gyermekeink életét teszi majd biztonságosabbá és sokkal pontosabban követhetővé - tette hozzá a főorvos.

A főorvos asszony egyébként a beszéde után ajándékot adott át a verseny legfiatalabb résztvevőjének, a mindössze négy esztendős Simon Borókának. 

Kovács Péter Vép polgármestere arról beszélt a frisss.hu-nak, hogy a már hagyományos majálison immár harmadik éve tartanak retro felvonulást, a sör, a virsli és persze a lovasok, lovak sokakat vonzanak a szabadba. 
Az idei majálist az osztrák öregfiúk labdarúgó-válogatott a vépi öregfiúkkal méri majd össze az erőket, a lovaspályán pedig világszínvonalú rendezvény zajlott, szerintem ma is Vép volt a világ közepe - tette hozzá a vépi polgármester. 

Kiss Ágnes, a Vas megyei Lovas Szövetség elnöke megköszönte Németh László házigazdának és a Görög Richárd főszervezőnek, hogy kiváló helyszínt biztosítottak, és elsőként álltak e nemes cél mögé. 
Az eseményen számos lovas, civil és önkéntes jelent meg, és a legfontosabb lovas szakágak képviselői is mind starthoz állhattak. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére