Ligeti Dánielt kérdeztük a 9 nap múlva kezdődő olimpiáról

Szita Róbert - Fotó: mob.hu és frisss.hu • 2016. július 27., szerda •
A szabadfogású birkózók 125 kg-os súlycsoportjában lép majd a riói szőnyegre Ligeti Dániel. A Haladás VSE 27 esztendős sportolójával beszélgettünk.
Ligeti Dánielt kérdeztük a 9 nap múlva kezdődő olimpiáról

A Magyar Olimpiai Csapat immár 160 sportolót számlál, közöttük lesz a szombathelyi birkózó iskola legsúlyosabb egyénisége is. 

Célegyenesébe érkezett az olimpikonok felkészülése…
Valóban, én is igyekszem a felkészüléssel, a napi teendőimmel, a napi edzésszámmal foglalkozni. Ugyan egyelőre még nem azzal kelek és fekszek, hogy jön az olimpia, de persze benne van a fejemben. Mivel én csak augusztus 20-án birkózom majd, a formámat is úgy kell majd időzítenem. Izgalmas időszak következik számomra, az biztos. 

Mennyire vagy elégedett a jelenlegi formáddal?
Azt gondolom, hogy jó úton járok, jó formában érzem magam. A súlyom egy kicsit ugyan több a kelleténél, de úgy gondolom, hogy jelenleg itt kell tartanom, ahol tartok. 

Mennyire megterhelőek ezek a napok, az edzőtáborok?
Számomra már nem egy nagy csoda ez, minden nagy világverseny előtt így van ez. Persze sokszor nehéz elviselni, hogy egyszer Iránban, máskor Lengyelországban tréningezünk, de ez most a feladat. Ugyanakkor már könnyebb is ez a feladat, mert már kivívtam az olimpiai részvételt, most a minél eredményesebb felkészülés a célom. Egyébként az olimpia nagy motiváció számomra. Engem annyira feldob ez a verseny, hogy még az utolsó időszakot is mosolyogva végigcsinálom. 

Milyen elvárásokkal utazol Rióba?
Úgy akarok lejönni a szőnyegről az utolsó meccsemen, hogy elmondhassam, hogy ennél több nem volt bennem. A sorsolástól nagyon sok függ, ha olyan ágat kapok, akkor szerencsével bármeddig eljuthatok, de olyan ágat is sorsolhatnak, hogy semeddig sem jutok el. Engem motiválnak az ötkarikás játékok, és úgy érzem, képes leszek pozitív meglepetést okozni. Mindenképpen éremért utazok, azért készülök, aztán, hogy sikerül-e, illetve milyen színű lesz, ez majd a szőnyegen dől el. Nem azért megyek Rióba, hogy szépen szerepeljek és mondjuk a 14. helyen végezzek, hanem, hogy megnyerjem, akármilyen birkózással is. Persze vannak kiemelkedő alakjai a súlycsoportomnak, de egy olimpia mindig más, az ötkarikás játékokon mindig bárki győzhet és bárki el is bukhat. Nincs olyan ellenfelem, akit legalább egyszer ne lehetne megverni. 

Vannak-e akadályozó tényezők?
Szerencsére nincsen, sőt nagyon sokan támogatnak. Szombathelyen 4 cég támogat folyamatosan. A helyi hidegkamrának köszönhetően nincs gyulladásom, nem bajlódom sérüléssel sem. A Ciao Amico és a Desperado mindig vár, bármikor odamehetek, ehetek, ihatok, ez az én súlycsoportomban nagyon fontos, hálás vagyok nekik, és igyekszem a sikeres szerepléssel is bizonyítani majd ezt.  Az anyagi támogatást a város, az egyesületem, a Haladás VSE, a Desperado és a Jola Ajtó Ablak adja. Nagy segítség, hogy gondolnak rám.  A HVSE elnöke, Horváth Norbert minden kívánságomat lesi és mellém áll, akárcsak a Haladás, a család és a barátok. Kevés időt töltök itthon, így nagyon sokat jelent az itthoniak támogatása.

A magyar olimpiai csapat július 30-án utazik ki Rióba, Ligeti Dániel nemzeti ünnepünk napján, szinte az utolsó versenyszámok között, augusztus 20-án lép a szőnyegre.   

Amit Ligeti Dánielről tudni érdemes
A szombathelyi születésű Ligeti Dániel a Haladás VSE versenyzője.
A 2008-as Európa-bajnokságon 96 kg-ban ötödik helyen végzett. A juniorok között második volt az Eb-n. Az olimpiai selejtezőn nem jutott kvótához. A következő évben kiesett a kontinens bajnokságon és a világbajnokságon is. A 2010-es Európa-bajnokságon, már 120 kg-ban versenyezve, hetedik lett. Az országos bajnokságon első helyen végzett. A moszkvai vb-n ötödikként zárt. 2011-ben bronzérmes volt az Eb-n. Az ob-n sérülés miatt nem indult. A világbajnokságon a 17. helyezést szerezte meg. A 2012-es Európa-bajnokságon második volt. A szófiai kvalifikációs versenyen megszerezte az olimpiai kvótát. A 2012-es londoni olimpián a világbajnoki címvédő fehérorosz Alekszej Semarov legyőzte a nyolcaddöntőben, aki viszont a következő mérkőzésén szenvedett vereséget, így a magyar birkózó vigaszágon sem jutott tovább. 
A 2013-as Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el, a budapesti világbajnokságon kiesett, majd 2014-ben bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. A 2015-ös Európa játékokon hetedik volt, majd a világbajnokságon 13. helyen végzett. A 2016-os Európa-bajnokságon ötödik lett és az idén áprilisban megrendezett ulánbátori kvalifikációs versenyen olimpiai kvótát szerzett.

 

közösség

további frisss

lap tetejére