Libafutás, sírkőfaragás és mozaik-kirakó: idén is lesz diákkarnevál

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. április 22., péntek •
A tavalyi diákkarnevál fotói, valamint kisiskolások vidám műsora fogadta az oladi kiállítás-megnyitóra érkező Hende Csaba országgyűlési képviselőt, aki tradíciónak és nemes kezdeményezésnek nevezte a diákkarnevált.
Libafutás, sírkőfaragás és mozaik-kirakó: idén is lesz diákkarnevál

Tavaly huszonkét általános és középiskolai csapat vett részt az első szombathelyi diákkarneválon, ahol a felvonulás már a hagyományos augusztus végi karneváli esemény gyerek változatának minősült. A Történelmi Témaparkban egész napos ügyességi és sport, valamint műveltségi vetélkedők váltották egymást. A diákok egész nap tógában szerepeltek, így a római életérzés kézzel foghatóvá vált. A kézműves megmérettetés mellett, a Ferences kertben harci játékok, íjászkodás, dárdahajítás és bigaszekér húzás szórakoztatta a nagyérdeműt. 

Az idei diákkarnevált beharangozó, az Oladi ÁMK-ban csütörtök délután megrendezett eseményen megtudtuk, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő a tavalyi évhez hasonlóan idén is ellátja a diákkarnevál fővédnöki szerepét. 
A 2015-ös diákkarnevál fotóit bemutató kiállítás-megnyitón, az elsősök vidám műsora után Fodor István, a Klik szombathelyi tankerületi igazgatója elmondta, hogy történelmi múlt, a város és hagyományainak megőrzése adta a diákkarneválok ötletét. 


Nemcsak felvonulás, hanem vetélkedőkből, harci játékokból álló lélekemelő rendezvény ez, ahol tavaly mintegy 500 fős diáksereg vonult fel. Célunk, hogy az iskolákat minél jobban bekapcsoljuk a város életébe és, hogy a diákok majd részt vegyenek a nagy karneválon is – tette hozzá a tankerületi igazgató.  

Ezt követően Hende Csaba országgyűlési képviselő megnyitotta a „Diákkarnevál fotókon” c. kiállítást, mely a 2015-ös első diákkarnevál legemlékezetesebb pillanatait eleveníti fel, egyben, mint elhangzott arra motiválja az iskolákat, hogy idén is vegyenek részt a karneválon, ahol a külföldi kapcsolatok révén osztrák és szlovén iskolások is megjelennek majd.

Az oladi szakközépiskola galériáján rendezett ünnepi eseményen az országgyűlési képviselő Claudia Colonia Savaria történetéről, alapításáról, a római jog és a latin nyelv fontosságáról, a római birodalom gazdag örökségéről és Szent Márton püspök szellemiségéről is beszélt röviden, majd hozzátette: a játék arra való, hogy az ifjúság kitombolja magát, hiszen a játék a legfontosabb a gyermekek számára.

Remélem, hogy az idei Ludi Savarienses is hozzájárul a város és tehetséges ifjúsága hírnevének öregbítéséhez. A diákkarnevál tradíció és egyben nemes kezdeményezés is – fogalmazott Hende Csaba.  

Szabó Gábor főszervező kérdésünkre elmondta, hogy az idei diákkarnevált is Szent Márton életének, szellemiségének szentelik a résztvevők. 


A diákkarnevál a nagy karnevál római polgári kultúrához kapcsolódó feladatait, játékait öleli fel. Kézműves-vetélkedők, sírkőfaragás, váltó libafutás és mozaik-kirakó is lesz – tette hozzá a főszervező. 

A kiállítás megtekintése után az aulában lebonyolították az 1. szombathelyi mini-diákkarnevált 4 iskolai csapat részvételével. Kézműves vetélkedők, mozaik-rakás, a tornateremben pedig olyan harci játékot láthattunk, amelyet Szent Márton is gyakorolhatott ifjúkorában.

 
A diákkarnevált május 28-án rendezik meg. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére