Lesz itt wellness és szauna is: folytatódik a Fedett uszoda modernizációja

SzR - Fotó: frisss.hu • 2017. március 27., hétfő •
A felújítás harmadik üteméről Kántás Zoltán önkormányzati képviselővel, a VASIVÍZ ZRt.-hez tartozó Fedett uszoda és Termálfürdő vezetőjével beszélgettünk.
Lesz itt wellness és szauna is: folytatódik a Fedett uszoda modernizációja

A szombathelyi Fedett uszoda rekonstrukciójáról, illetve annak 1-2. ütemében megvalósuló fejlesztésekről, beruházásokról ITT már írtunk, ez alkalommal a téma aktualitásaira voltunk kíváncsiak. 

A rekonstrukció, illetve modernizáció 1-2. üteme nyáron már be is fejeződik… 
Valóban, jól haladunk. Az 1. és 2. ütem két részre bontható, egyrészt az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) pályázott 2,2 milliárd forintos Tao-beruházásra, melynek során nyárig egy 21 méter széles 33,33 méter hosszú fedett uszodai létesítmény jön létre a kiszolgáló egységekkel együtt. Ezen fejlesztés farvízén” pedig a meglévő Fedett uszoda tekintetében egy épületszerkezeti rekonstrukció történt, amelynek az volt a lényege, hogy az épület energiahatékonyságát növelni tudjuk. Ezt oly módon értük el, hogy az épület külső homlokzata új hőszigetelést kapott, új nyílászárókat építettek be, illetve a vadonatúj tetőszigetelést is megoldotta a kivitelező.  

A harmadik ütemben mi valósulhat meg?
A legutóbbi városi közgyűlésen több kérdésben is döntöttünk. Alapvetően itt is két részre lehet osztani a határozatok lényegét. Az egyik csoportban a fejlesztésekkel kapcsolatos további események, a másik csoportban pedig a létesítmény tulajdonjogával kapcsolatos kérdések merültek fel. 
A további fejlesztések kapcsán a közgyűlés megismerte és jóváhagyta a részletes megvalósíthatósági tanulmányt és annak munkaváltozatát is. Emellett a Közgyűlés azokat a vázlatterveket is megismerhette, amelyek a fürdőkomplexum fejlesztése kapcsán készültek és ezzel összefüggésben a polgármestert felkértük, hogy a megvalósíthatósági tanulmánnyal összhangban a továbbtervezés folytatására intézkedjen. 
Arról is döntött a Közgyűlés, hogy a fürdőkomplexum fejlesztésére vonatkozó részletes terveket, valamint a véglegesnek tekinthető részletes megvalósíthatósági tanulmányt szintén tárja a Közgyűlés elé a polgármester.   
A Közgyűlés felkérte a Vasivíz ZRt. vezérigazgatóját, hogy a létesítmények tulajdonjogi átadásával kapcsolatban egy feltételrendszernek megfelelően dolgozza ki azt a javaslatot, amelynek értelmében a törzsvagyon átkerülhet Szombathely Megyei Jogú Város tulajdonába.  

Mi várható a közeljövőben, a döntéshozatalokat követően?
A Közgyűlés felhatalmazása értelmében a továbbtervezés elkészül a megvalósíthatósági tanulmánnyal összhangban, ezután az engedélyezésre váró terveket a polgármester jóváhagyására benyújtja a Közgyűlés elé, majd egy közbeszerzési eljárás keretében ki kell választanunk a kivitelezőt és a kiviteli tervek elkészítőit a programhoz. A források lehívása kapcsán pedig folytatódik az egyeztetés a városvezetés és a kormányzat között. 

A 3. ütemben mi történik majd?
A Modern Városok Programja keretében több szempont is vezérelt bennünket, hiszen egy teljesen új fedett fürdő létesítmény jön létre, ami gyakorlatilag képes arra, hogy egy egész éven átívelő szolgáltatást nyújtson az ideérkezőknek és az itt lakóknak egyaránt. Az is fontos számunkra, hogy a meglévő létesítményen belül is elkészüljenek azok az energiahatékonyságot célzó fejlesztések, rekonstrukciók, amelyekkel megvalósítható a hosszú távú fenntarthatóság. 

Emellett a tervek között szerepel még, hogy a meglévő fedett uszodai létesítményben, éppen az energiahatékonyságot célzó beruházások kapcsán felszabaduló területeken egy olyan minden igényt kielégítő prémium wellness-területet hozzunk létre, amellyel Szombathelyen is kiszolgálhatóak az ilyen irányú elvárások. 
A fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve, a működés szempontjából újszerű és kiemelt szempontú lesz a megújuló energiák hasznosítása, ez pedig napelemekkel és hőszivattyúkkal lesz megoldva a fosszilis energiahordozók alkalmazása mellett, közben arra törekedve, hogy optimális módon történjen meg a létesítmény energiafelhasználása. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére