Lehet élni locsolás nélkül Húsvét hétfőn?

H.Maja • 2015. április 06., hétfő •
Bizony vannak országok akár Európában is, ahol még csak nem is hallottak a locsolásról. De akkor mit csinálnak ezen a jeles napon pl. Hollandiában?
Lehet élni locsolás nélkül Húsvét hétfőn?

Erre is válaszolunk mindjárt, de előbb arról, hogy a nálunk pici, aranyos nyuszi nem mindenütt pici, aranyos nyuszi. Hollandiában például egy igazi, éltes, méretes mezei nyúl. Tojása neki is van, ez közös. Persze, nem Hollandiáról lenne szó, ha a tojás – minden egyéb mellett - nem fából készülne. Na jó, van csoki is, de legalább ennyire elterjedt a fa tojás. Tojásfát is állítanak, fűzfából, amire amúgy karácsonyfa módra színes girlandokat is aggatnak, nem csak tojásokat. Rendkívül elterjedt a kifejezetten tojás szárításra kifejlesztett állvány, aminek annyi a funkciója, hogy az éppen száradó tojások nehogy összekenjenek bármit.

Hollandiának 16 millió 800 ezer lakosa van, Húsvétkor viszont több, mint 35 millió tojást fogyasztanak el. Plusz a csoki tojások.

Amsterdam egyik legismertebb eseménye ilyenkor Bach Máté passiójának előadása, melyet a Concertgebouw  nagytermében kétszer adnak elő az utóbbi években kielégítve az egyre nagyobb érdeklődést.

Általános iskolákban ezen a napon a gyerekek úgynevezett húsvéti reggeliző dobozt ajándékoznak egy-egy osztálytársuknak. Ezek többnyire egyszerű cipős dobozok, amelyeket saját kezűleg díszítenek különböző húsvéti motívumokkal, természetesen elsősorban színes tojásokat és nyulat ábrázoló képecskékkel. A dobozokat - többnyire persze a szülők - a legkülönbözőbb finomságokkal töltik meg, ezeket a gyerekek az osztályban közösen fogyasztják el.

És akkor térjünk rá cikkünk lényegére. Mi történik Hollandiában, míg mi itthon egész nap locsoljuk a hölgyeket. Az ő népszokásuk ilyenkor húsvéti örömtüzeket gyújtat velük. Nem is akármilyeneket, hiszen például az északon fekvő Espelo település a legmagasabb, daru nélküli húsvéti örömtűz cím büszke tulajdonosa. A rekord 27 méter. Daruval persze könnyebb, úgy 46 méter a rekord. Mit gondolnak melyik város a csúcstartó? Hát persze, hogy Espelo. Ők ráálltak erre, imádják, és egész évben erre készülnek. Ha belegondolunk, nem lehet olyan egyszerű különösen a szeles Hollandiában kiszámítani, mitől, milyen magas lesz a tűz lángja. Nekik sikerült, a titkot szigorúan őrzik, a verseny viszont nyitott, lehet próbálkozni.

                                              

 Szerintem Szombathelyen sem lenne utolsó látvány amúgy a holland – magyar barátság jegyében egy óriás tüzet gyújtani valami erre a célra alkalmas területen, esetleg kérhetnénk ottani szakemberek segítségét, cserébe mi meg egy-két vödörrel felszerelkezve járnánk Espelo utcáit…

közösség

további frisss

lap tetejére