Last Minute tojásfestési tippek

frisss.hu • 2016. március 26., szombat •
Ha még nem festette meg a húsvéti tojásokat, akkor most segítünk.
Last Minute tojásfestési tippek

Karcolás

A mintázás talán legrégebbi módja. Régiesen vakart vagy kotort tojásnak hívják. A növényi anyagban megfestett tojásra valamilyen éles szerszámmal, például késsel, üvegdarabbal, vagy tűvel karcoljuk a mintákat. Az egyik legegyszerűbb technika.

Viaszolás

Ez a technika kicsit hasonlít a makettezésben használt maszkoláshoz. Először is olvasszuk meg a viaszt. Ezután fogjunk egy tollbetétet, majd mártsuk bele a forró viaszba. Amíg folyékony, vigyük fel a tojásra a mintát. Ha ezzel készen vagyunk, akkor várjuk meg amíg a viasz megszárad. A viaszos tojásokat tegyük bele a festékbe. Amikor a festék megfogta a tojásokat, akkor vegyük ki és hagyjuk megszáradni. Ügyeljünk arra, hogy ha nem száradnak meg teljesen és hozzájuk nyúlunk, akkor foltosak lesznek. Ha a festék már teljesen megszáradt, akkor a viaszt egy élesebb késsel kaparjuk le, vagy hajszárító segítségével olvasszuk le. A viasszal borított részt a festék nem fogja meg, így lekaparás után kirajzolódik számunkra a felvitt minta.

Szalvétázás

Gondoltad volna, hogy a tojás felszínén ugyan úgy lehet használni a szalvéta technikát, mint a fán vagy éppen az agyagon? Ez esetben azonban megfordul a sorrend. Festünk, majd azt követően díszítünk. Szalvétázás esetén a tojásokat kizárólag világos színre fessük. A sötét színeken kevésbé látszódnak a szalvéták, vagy fel kell erősítenünk őket. Először is oldjuk fel a szükséges festéket, majd mázoljuk be vele a tojásokat. Amennyiben csak sötét színű festék áll rendelkezésre, akkor csak rövidebb időre hagyjuk benn a tojást a javasoltnál. Amikor a tojások elérik a kellő színhatást, vegyük ki őket a festékből és várjunk, amíg teljesen megszáradnak. Ameddig a tojások száradnak, vágjuk ki szalvétából a kívánt mintát, a szalvéta legfelső rétegét pedig válasszuk le a többitől. Nekünk csak a legfelső nyomott réteg fog kelleni. Ha a tojások megszáradtak, akkor fogjuk a szalvéta ragasztót (érdemes olyat használni, amely lakk is egyben) és tegyünk a minta helyére egy kisebb pöttyöt, majd helyezzük rá a mintát. Ezt követően a minta közepétől a szélek irányába kissé ragasztós ecsettel, vagy éppen az újunkkal simítsuk ki a mintát.

Batikolás

Ezzel a rendkívül egyszerű technikával igazán érdekes mintázatú tojásokat lehet készíteni Csak ki kell mennünk a kertbe, vagy éppen a parkba és szép leveleket kell keresnünk. Először is tisztítsuk meg a leveleket a szennyeződésektől például egy ecset segítségével. Ezután erősítsük rá jó szorosan a leveleket a tojásra. Ehhez ajánlott például már egy nem használatban lévő harisnyát eszközölnünk. Amennyiben szorosan lerögzítettük a leveleket, akkor a tojásokat helyezzük a festékbe. Ha megvan a kívánt szín, akkor vegyük ki őket a festékből.

Márványos tojás

Reszeljük le papírra a pasztellkrétát. Töltsük meg az üvegedényt nagyon forró vízzel. A reszelt kréta darabkáit dobjuk a forró vízbe. Ahogy a kréta olvadni kezd, tegyük bele a keményre főtt vagy kifújt tojást. Kanál segítségével forgassuk meg a vízben. A színes krétaviasz mintázatot hoz létre a tojás felszínén. Óvatosan emeljük ki, és helyezzük a tálba, papírra száradni. Mihelyt megszáradt, fújjuk le átlátszó lakkal.

 

Természetes színkeverések:

Piros

Főzzük meg a tojásokat céklával vagy vörös cikóriával. Négy pohár forró vízhez adjuk hozzá a cékla darabokat és két evőkanál ecetet.  Továbbá piros tojást úgy is kaphatunk, ha a tojást cseresznye lében főzzük meg, élénkvöröset pedig akkor, ha málna levében.

Zöld

A tojásokat spenót vagy csalán levében főzzük meg..

Lila

A forró vízbe dobjunk egy csokor ibolyát és egy pár lila jácintot. Főzzük 15 percig, majd tegyük hozzá a tojásokat. Amennyiben levendula árnyalatú tojásokat szeretnénk, akkor mixeljünk össze egy pohár grépfrút lét és egy evőkanál ecetet.

Kék

Vágjunk apróra egy közepes méretű lila káposztát és forraljuk fel egy liter vízben. Szűrjük át, majd tegyük a lébe a tojásokat.

Sárga

Akkor kaphatunk szép sárga színt, ha dió héját főzünk 15 percig, majd utána rakjuk bele a tojásokat. Amennyiben intenzívebb színt szeretnénk, akkor tegyünk hozzá narancshéjat is. Van még egy módszer is. Tegyünk egy korsó vízbe néhány evőkanál curryt, főzzük 30 percig és ha kihűlt, szűrjük le és ebbe áztassuk be egy órára a még meleg főtt tojásokat.

Barna

Sötét barna tojásokat kapunk, ha összekeverünk egy csésze erős kávét egy evőkanál ecettel. Világos barnát, pedig úgy, ha fekete teában megfőzzük őket.

közösség

további frisss

lap tetejére