Kutya melegben

Szerző: frisss.hu, infó: Szombathelyi Állatkórház • 2015. július 03., péntek •
Milyen betegségei lehetnek a kutyánknak nyáron? Milyen teendőink vannak kedvencünkkel, ha nyaralni megyünk? Dr. Varjú Gábor, az Állatkórház orvosa látja el az állattartókat hasznos tanácsokkal.
Kutya melegben

Május végétől augusztus végéig az egyszerű sétáltatás közben is veszélyezteti az ebet az egérárpa termése, a toklász. A gabonaszerű növény utak, járdák szélén, kaszálatlan kertekben mindenütt nő. A toklász megtapad a hosszabb szőrű kutyák bundáján, és mint egy horog, csak befelé tud haladni. A bőrt átfúrva súlyos gyulladást okozhat, a szövetek közt vándorlásra képes. Leggyakrabban a fülbe kerül, hirtelen erős fülrázás, fejoldaltartás kezdődik, képes a dobhártyát átfúrva közép- és belsőfül-gyulladást kelteni. Másik gyakori hely az ujjak köze, sokszor hetekig-hónapokig tartó sipoly az eredmény. Ritkábban bekerülhet még a hónalj és a lágyék bőrébe, a szembe, a végbélbe, a fogak és az íny közé. A már befúródott toklászt csak állatorvos tudja eltávolítani idegentest-fogóval.

Kánikulában a hot spot gyakori betegség a kutyáknál. A „forró folt” minden átmenet nélkül jelenik meg a kutya testének egy pontján (főleg a fartájékán, vagy a nyaki, pofa részen), és hevesen, szinte megszakítás nélkül nyalja, rágja, vakarja. A bőrelváltozás oka valamilyen allergiás eredetű bőrviszketés lehet, például bolhanyál, pollenek, atkapor, eleség eredettel. A nyári meleg komoly hajlamosító tényező. A nyalogatás, vakarás következtében kerek, szőrtelenné váló, vöröses bőrelváltozás jön létre, ami hamar gennyesedni kezd, sárgássá válik.

Ha ilyet látunk a kutyán, állatorvoshoz kell fordulni. A nyári nagy melegben a hőguta is fenyegeti az állatokat. Mindig biztosítani kell számukra árnyé- kos, jól szellőző helyet, megfelelő mennyiségű innivalót. Nem szabad hosszabb ideig zárt autóban hagyni őket, mert a kutyák nem tudnak izzadni. Csak a talpukon van verejtékmirigy, elsősorban lihegéssel adják le a hőt.

Az utóbbi évtizedben divatba jöttek a rövid orrú kutyák, az angol vagy francia bulldog, a mopsz, a masztiff. Velük még figyelmesebben kell bánni a melegben, mert szűk az orrnyílásuk, a gégéjük, a légcsövük. Lihegéssel nem tudnak elég hőt leadni, ilyenkor hörögnek, lilul a nyelvük, akár el is ájulhatnak. Ebben az esetben egy hideg zuhany életmentő lehet.

Ha nyaralni megyünk, gondoljuk át, tud-e gondoskodni kutyánkról egy családtag, vagy a szomszéd? Érdemes vele átbeszélni az etetési szokásokat, egyéb teendőket, kérdés, vagy baj esetére telefonszámot hagyni. Szombathelyen és környékén több kutyapanzió is van, ez is megoldás lehet, a kutyák többsége jól tolerálja az új környezetet.

Sokan a nyaralásra is magukkal viszik kedvencüket. Nem árt, ha hozzászoktatjuk a kutyát az autózáshoz. Legyen egy állandó helye a kocsiban, legjobb egy viszonylag zárt rész, nehogy hirtelen fékezéskor ide-oda csapódjon. Kaphatók már biztonsági felszerelések kutyák részére is. Utazás közben rendszeresen álljunk meg, itassuk meg az ebet, hagyjuk, hogy a dolgát elvégezze, használjunk pórázt az idegen helyen. Idegesebb ebeknek adhatunk állatgyógyászati nyugtatót. Náluk is létezik az utazási betegség, émelygés és hányás léphet fel, ez is kezelhető gyógyszeresen. Csak résnyire nyitott ablakkal hajtsunk, mert a huzat igen gyakran kötőhártya-gyulladást okoz. Ha külföldre megyünk, előfordulhat az ebnél a leishmaniosist nevű betegség, amely olasz, spanyol, görög területeken, Horvátország délibb részein fordul elő.

Lepkeszúnyogok terjesztik, kutyákon gyógyíthatatlan bőr- és zsigeri (máj és vese) betegséget okoz. Az Állatkórház patikájában beszerezhetők a szúnyogokat megfelelően távoltartó cseppek és nyakörvek is.

 

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

 

közösség

további frisss

lap tetejére