Kutya a forró autóban: hogyan segíthetsz?

kutyabarathelyek.hu/S.Zs. • 2017. június 20., kedd •
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?
Kutya a forró autóban: hogyan segíthetsz?

Az autóban nem hagyunk állatot. A résnyire lehúzott ablak mellett sem. Ellenkező esetben ez a kedvencünk életébe is kerülhet! Elég pár perc ahhoz, hogy a napon hagyott autó extrém forróvá váljon, főleg a nyári kánikulában. A veszély azonban tavasszal és ősszel is fennáll: a kinti 20-25 fokos hőmérséklet esetén is veszélyesen felmelegedhet a napon parkoló jármű - emlékszünk még a serpenyőbe ütött tojásra, ami megsült az autóban ugye? - írja a kutyabarathelyek.hu

Hogyan segíthetünk, ha mégis ilyen esettel találkozunk?

Szerencsés esetben még el tudjuk kapni a Gazdit, mikor az épp indulna el az autó mellől. Nyugodtan megszólíthatjuk, hogy felhívjuk a figyelmét a veszélyre. Fontos, hogy semmiképp se támadjuk le, legyünk udvariasak!

Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy csak a magára hagyott állaton akad meg a szemünk. Gazdi pedig sehol. Hallani a médiában, hogy az autó ablakát betörhetjük, ha szenvedő állatot találunk benne - mielőtt azonban nekiállnánk megfelelő méretű követ keresni az akcióhoz, ezeket a lépéseket járjuk végig!

1. Próbáljunk meg kapcsolatot teremteni a kutyával

Nem tudhatjuk, mióta van bent a kutya az autóban. Próbáljunk meg kapcsolatot teremteni vele: egy egészséges kutya, amelyik jól is érzi magát, reagálni fog valahogyan a jelenlétünkre. Megugat minket, vagy épp csóvál, de mindenképp követ a tekintetével és fülel. Ha semmilyen reakciót nem mutat, az rossz jel lehet.

2. A rosszullét jelei

Keressük a rosszullét jeleit a kutyán, hogy felmérjük az állapotát! Ezek a tünetek jelennek meg hőguta esetén: gyors lihegés, a nyál megvastagodása és habzása, vörös nyelv és íny, hányás, hasmenés, szédelgés, koordinálatlan mozgás, tágra nyílt pupillák, remegés, a legsúlyosabb esetben pedig eszméletvesztés, kóma is felléphet. Ha semmire sem reagál a kutya, az nagy bajt jelezhet.

3. Biztos zárva az autó?

Nem sok esélye van, de egy próbát megér: hátha nyitva maradt az autó. Így lehetne a leggyorsabban segíteni a bajba jutott állaton… Ha zárva van, megpróbálhatjuk beindítani a riasztót azzal, hogy finoman megmozgatjuk az autót (ne tegyünk kárt benne!)

4. Hol a gazdi?

Az is gyors segítséget jelentene, ha megtalálnánk a gazdit, aki ki tudja nyitni az autót. Ha például egy bevásárlóközpont előtt áll az autó, jelezhetjük a bajt az információs pultnál, vagy az ügyfélszolgálaton,  hogy szólítsák fel az autó tulajdonosát, hogy azonnal siessen a kutyája segítségére. A rendszám ne maradjon el!

5. Hívjuk a hatóságot!

Közben tárcsázzuk az illetékes hatóságot, rendészt vagy rendőrséget, és kérjük a segítségüket. Ha a végső esetben az autó ablakának betörésére kerülne a sor, jó, ha az egy rendőr jelenlétében történik. Emellett legyen mellettünk egy vagy több tanú is!

Via kutyabarathelyek.hu

közösség

további frisss

lap tetejére