Különösen látványos csillaghullásra készülhetünk

Szerző:Tóth Eszter Fotó: haon.hu • 2016. augusztus 10., szerda •
Csütörtökön és pénteken érdemes az eget pásztázni.
Különösen látványos csillaghullásra készülhetünk

Augusztus 12-én különleges látvány tárulhat elénk, ha az égre nézünk, ugyanis olyan meteorzáport láthatunk, amelyre a ’90-es évek óta nem volt példa. A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák első nagy hullámát péntek hajnalra prognosztizálják, de a legtöbb aszteroida aznap este és szombat hajnalban látható majd. Persze, ha az időjárás is úgy akarja. Pétervári Tibor, az országos meteorológiai szolgálat észlelője szerint a legkisebb esély csapadékra csütörtökön és pénteken van, bár az ég változóan felhős marad.

„Azonban aggodalomra semmi ok, így is valószínűleg láthatjuk majd ezt a nem mindennapi jelenséget, sőt az ügyesebbek akár fényképet és videót is készíthetnek majd róla. Ez elég nehéz feladat, ugyanis a Perseidák elég gyorsan száguldoznak, legtöbbször csak egy-egy felvillanást vagy egy hosszú csíkot láthatunk. Persze arra is volt már példa, hogy egy-egy darabka elérte a talajt, de a legtöbbje általában már jóval a földfelszín fölött elég” - magyarázza a szakember.

Szerencsések azok, akik az erkélyükről is nézhetik majd ezt a gyönyörűnek ígérkező jelenséget, azonban sajnos nem mindenki ilyen mázlis, ezért adunk néhány tippet, hova érdemes Szombathelyen letáborozni péntek este. Az Emlékmű környéke egyértelműen a legjobb választás, hiszen a domboldalnál jobb helyet keresve sem találhatnánk az ég kémlelésére. A célnak megfelelő lehet még a felújított Csónakázó-tó is, ahol a víz közelsége még egy kis plusz romantikát ad az eseménynek. Az Oladi domb egy csendesebb része is kiváló, de a Parkerdő is tökéletes választás lehet.

Fotó:9900.hu

Péntek este tehát pakoljunk be egy pokrócot, egy kis nasit és üdítőt, majd vegyük az irányt a város egy kevésbé fényszennyezett része felé, hogy megtekinthessük ezt a kivételes égi jelenséget.

közösség

további frisss

lap tetejére