Külön vagy közös kasszából gazdálkodunk a párkapcsolatban?

Tóth Eszter Fotó: shutterstock.com • 2017. augusztus 05., szombat •
A szombathelyi fiatalokat ezúttal egy kényes témáról kérdeztük. Megtudakoltuk, hogy nekik a külön vagy a közös kassza a nyerő egy komoly párkapcsolatban.
Külön vagy közös kasszából gazdálkodunk a párkapcsolatban?

Az idősebb generáció tagjai számára szinte magától értetődő volt, hogy a házasságban a felek nem csak az életterüket, hanem a pénzügyeiket is megosztják egymással, a költségeket közösen fizetik. A mai világban már ez ennyire nem egyértelmű, a fiatalok megszokták, hogy a saját fizetésükkel maguk rendelkeznek és nem szeretnék, hogy bárki is beleszóljon abba, hogy mire vagy mire nem költenek. Ez rendben is van addig, amíg az ember egyedül gazdálkodik a vagyonával, de vajon változik-e a helyzet együttélés vagy házasság esetén? Szombathelyi fiatalokat kérdeztünk meg arról, hogy szerintük a közös vagy a külön kassza-e a nyerő.

 

Mindenképp a kettő

A megkérdezettek egy része a külön kassza mellett tette le a voksát, nyilvánvaló előnynek azt hozták fel, hogy mindenki saját maga osztja be a keresetét, így nem lesz vita a felek között. Sőt, még azt sem kell megosztani a másikkal, hogy pontosan mennyi bevételed is van egy hónapban.

„Külön kassza! Szerintem a közös kassza az olyan, mintha a kapcsolatban a feleknek nem lennének titkaik egymás előtt. Márpedig az ember szüksége van arra, hogy legyen egy olyan személyes tere, ami csak az övé. Nekem a bankszámlám ilyen, kell az önállóság!” – fejtette ki a véleményét Éva a témában. „Nálunk külön van, de a számlákat felesbe fizetjük, meg a bevásárlást is felváltva. Egyik vásárlást ő, legközelebb meg én. Számlánál meg ő fizeti a gázt, villanyt, én meg a tévét, telefont. Kb. ugyanolyan értékben vannak, nem fillére pontosan számolunk el” – kaptuk az érvelést Erikától. A fiúk is hasonlóképpen látják, szerintük is azé a pénz, aki megdolgozott érte, így nyilvánvalóan az rendelkezhet vele. „Én biztosan nem engedném, hogy a barátnőm rendelkezzen a családi pénzügyekkel és megmondja, hogy mikor vehetek mondjuk új mobiltelefont. De én nem szólok bele, hogy ő mikor vesz új cipőt, szóval kvittek vagyunk és a legjobb, ha ez így is marad. Én fizetem a rezsit meg az albérletet, ő meg intézi a nagybevásárlást. Még azt sem tudjuk mennyi a másik fizetése, pedig egy éve együtt élünk” – mesélt a jól bevált módszerükről Márk. „Szerintem a külön kassza jobb, de nyilván vannak közös kiadások. Az ember rendelkezzen a pénzével, ha már megkeresi...” – egyszerűsítette le a dolgot Péter.

 

Közösen sem rossz

A közös kassza „hívőinél” legtöbbször a család által látott példa az erősebb, hiszen ha a szülők meg tudtak osztozni, ez nekik is menni fog.

„Nos, én még nem éltem együtt tartósan senkivel, de nálunk közös volt, meg most is úgy élek itthon, nálunk működik a dolog. Én is csak így tudom elképzelni a családi életemet” – mondta Dani. Anna szerint ugyannyi a buktató, mint a haszon, de ha okosan csinálják, nagyon jól tud működni. „A pénz kényes téma. Szerintem a közös kassza a jó, úgyis együtt fizetitek a rezsit, kaját, de az egyéneknek legyen pénzük a hobbijukra is. Mi például folyamatosan vezetjük a pénzügyeket, hogy lássuk, mire mennyi jut, mennyi marad, mit engedhetünk meg, mit nem, mire mennyit gyűjtünk. Konfliktusforrás lehet, ha az egyik többet keres a másiknál, vagy épp többet költ. Okosan kell csinálni, mert rosszul is ki lehet jönni belőle. Ismerek olyat, hogy az egyik fél csak a bérpapírján látja, hogy mennyit keresett, a másik intéz mindent, és zsebpénzt ad neki. Ha például nincs elég zsebpénze, hiába keres jól, nem ehet olyan ebédet, amit szeretne, és félve kér újabb zsebpénzt. De amúgy a többi közös számlás ismerősömnél jól működik, csak ez volt a furcsa példa.” Noémi úgy gondolja, hogy az együttélésnél meg lehet osztozni, házasság és gyerek esetén viszont kötelező együtt vállalni az anyagi felelősséget. „Huh, ez nem egyszerű kérdés... Én nyolc hónapja vagyok együtt a barátommal, es öt hónapja élünk együtt. Mi megbeszéltük, hogy bevásárláskor mindig elfelezzük a fizetendő összeget, viszont ha valamelyikünk elmegy venni egy karton ásványvizet, akkor azért nem kérjük el a pénz felét. Az már nehezebb, mikor vacsorázni vagy picit lazulni megyünk. Ott nem mindig jutunk dűlőre. Egyelőre nálunk korainak tartanám a közös kasszát, viszont házasságban alapvető a közös kassza es még akkor is, ha együttélésnél baba születik a kapcsolatba.” Van olyan is, aki a közös kasszán kívül más lehetőséget el sem tud képzelni. „Nekem fura, hogy egy házasságban mindenki külön fizet mindent. Például, ha gyerek van, hogy osztoznak meg? Egyszer az egyik vesz neki nadrágot, a másik meg pulcsit? Vagy otthon megfelezik az összeget? Nekem ez nem áll össze…” – reagált Anikó.

 

Abban egyébként mindkét tábor egyetért, hogy a felek felelőséggel tartoznak egymásért, és segítenek, ha mondjuk, az egyikük válsághelyzetbe kerül, vagy elveszti a munkahelyét. Nem fognak filléreskedni vagy gátolni a partnerüket, még akkor sem, ha nekik abban az időszakban kevesebb jut. Te hogy látjátok? Nektek mi jött be, a külön vagy a közös kassza?

közösség

további frisss

lap tetejére