Közgyűlés: fejlesztések és személyi döntések

szróbert-hcsaba • 2015. április 16., csütörtök •
Délelőtt az Aréna Savaria és a Sugár úti sportcsarnok fejlesztésének támogatására vonatkozó javaslat tárgyalásával vette kezdetét az áprilisi közgyűlés, majd Szent Márton városa a fejlődés útján címmel a ciklusprogramról egyeztettek a megyei jogú város képviselői. Ezt követően a város klímavédelmi és energia stratégiáját tekintették át, majd Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet bázisára épülő bűnmegelőzési mintaprojekt bemutatásával ért véget a délelőtti program. Délután a milánói világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatos döntések meghozatala, az EPCOS Szent László király utcai volt telephelyének a Szova kezelésébe adása is terítékre került, késő este pedig azt is megtudtuk, hogy ki lett a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetője.
Közgyűlés: fejlesztések és személyi döntések

Aki az élő közvetítésre kíváncsi, kattintson IDE!

Elsőként az Aréna Savaria és a Sugár úti sportcsarnok fejlesztésének támogatására vonatkozó javaslatot tárgyalták meg a képviselők. Foki Róbert, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: A kosárlabda Európa-bajnokságra készülve nemcsak az Aréna Savariában, hanem a kiscsarnokban is EB körülményeket kell teremteni. A parkettát csiszolni, lakkozni kell, hiszen az átadás után kilenc esztendővel nem csoda, hogy a parkettára is költeni kell. Hozátette: Az MKOSZ 2020-ig tartó stratégiájának megfelelően megoldható lenne, hogy 24 vendégszobát alakítsanak ki a kiscsarnokban. A frisss.hu azt is megtudta, hogy a világításra is költeni kell, ezért takarékos ledvilágítást szeretnének napkollektorok segítségével. Képviselői kérdésre elhangzott, hogy nem lesz nagyobb gond a parkolással, mint egy Falco-Körmend meccs esetén volna. Ipkovich György (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig sok pénzt áldoztunk nemzetközi sporteseményekre, ugyanakkor az idegenforgalomból befolyó költségeket más városok szállodái aratták le. Jó volna, ha ez most másképp lenne - tette hozzá. A határozati javaslatot 20 igen 1 tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés. Az ügyvezető a szavazást követően honlapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a modernizáció 111 millió forintos fejlesztést jelent, melyből 33 milliót az önkormányzat, 77 milliót pedig a TAO támogatás biztosít. 

A második napirendi téma a ,,Szent Márton városa a fejlődés útján" címet viselte. Az egyeztetés közben, az MSZP frakcióvezetőjének javaslatára 10.49-kor kivonult az ellenzék, mert internet kapcsolat hiányában nem volt biztosítva a televíziós közvetítés. 11.14-kor folytatódott a közgyűlés. Többször is szóvá tették az elenzék tagjai, hogy a ciklusprogramot nem kapták meg időben és csak a cím szép, de senkinek sem sikerült elolvasni részleteiben az előterjesztést. Kérésre válaszolva Molnár Miklós alpolgármester nyomatékosította, hogy az adópolitika a gazdaságfejlesztés céljait szolgálja és a város nem tervezi új helyi adók bevezetését. Noha többen is javasolták a határozatról szóló szavazás elhalasztását a ciklusprogramot 11 igen, 1 nem és 9 tartózkodással elfogadták a képviselők.

Ezt követően a város klímavédelmi és energia stratégiájának elfogadása volt a téma. Bozzay Balázs, a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy hazánknak, az állampolgároknak, a döntéshozóknak, és az EU felé is kötelezettségeink vannak. Ambiciózust célokat fogalmaztunk meg - tette hozzá, amikor azt mondtuk hogy ez a város legyen 2030-ra Európa egyik legismertebb klímabarát városa. Az ügyvezető azt javasolta, hogy Szombathely alakítsa ki a legzöldebb hazai távhőszolgáltatási rendszert, hozza létre a leghatékonyabb középület-állományt, ehhez pedig csökkentse a villamos-energiaigényt. Kerékpárkölcsönző-rendszer létrehozatalát is javasolta az előadó a klímabarát mobilitás megteremtése érdekében. A klímaváltozás hatásaira való felkészülés is fontos, ezért a város energiafelhasználását mintegy 20%-kal kellene csökkenteni 2030-ig - fűzte hozzá az ügyvezető. 

A bűnmegelőzés az egész társadalom közügye, mely akkor sikeres, ha mindent megteszünk az ádozattá válás és a bűnismétlés elkerülése érdekében – hangzott el Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet bázisára épülő bűnmegelőzési mintaprojekt bemutatása során. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke szóbeli előterjesztésében miután röviden vázolta a tanács létrejöttének körülményeit, illetve okait, elmondta: a 24 fős tanács évente minimum 4 alkalommal ülésezik, vezetőjét a miniszterelnök nevezi ki határozatlan időre. Hozzátette: A magas szinten pozicionált szerv egyértelmű irányokat határoz meg a bűnmegelőzés érdekében. A helyi problémákat helyben és összefogással kell megoldani - emelte ki, majd a szombathelyi sajátosságokról elmondta, hogy a közterület bázisán akarják ezt az összefogást megvalósítani, Szombathelyen. Záró gondolataiban kijelentette: Úgy gondolom, hogy a helyi önkormányzat aktív és kezdeményező szerepe meghatározó, ezért aztán az összefogás sikerre van itélve. 

Az ebédszünet után, 15 órakor a jövő évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatos döntésekről tárgyaltak. Puskás Tivadar szerint a területtel 25 éve nem történt semmi, a 20 ezer négyzetméter a terület tíz százaléka. Aztán tervbe vették, hogy rendbe teszik a Neumann iskolához legközelebbi épületet is, és parkolót is építenek. Megtudtuk, hogy a terület 90 százalékát még hasznosíthatják egyéb célokra is, majd a polgármester arra emlékeztetett, hogy tavaly született erről egy közgyűlési döntés, és aláírták a szerződést a pavilon befogadására.

Ipkovich György (MSZP) azt emelte ki hozzászólásában, hogy az épületegyüttes műemlékileg védett, és az is kérdés, hogy ilyen környezetbe hogyan illik bele ez a pavilon. Az 50 év helyett azt javasolja, hogy ezt vegyék le 5 év időtartmara. Erre a területre lehetett volna plázát, üzletközpontot építeni, csak nem akartak - mondta. Közben Czeglédy Csaba MSP frakcióvezető bejelentette, hogy itt van Juhász Péter ellenzéki aktivista, akit üdvözöltek is. Külön szavazást kért arról, hogy a város nem ad pénzt a pavilonhoz. Puskás kijelentette, most csak arról van szó, hogy helyet adnak a pavilonnak, majd örömét fejezte ki, hogy konszenzus alakult ki. A funkcióját, működését később majd szabályozzák - tudtuk meg. Aztán az ellenzéki javaslatokat megint leszavazták. Tehát jön a pavilon és 50 évre adják oda a 20 ezer négyzetméternyi területet, viszont elogaták, hogy a város ne adjon hozzá pénzt.

A településrendezési rendelkezések módosítása, majd a Rohonci út-Aranypatak utca-Liget utca által határolt telektömb építésügyi előírásait módosították, aztán a közterületek elnevezésére vonatkozó javaslatokat rágták át. Este hat óra és ez már a hatodik napirendi téma volt! Reggel 9 óra óta nem semmi...Vajon mikor gyorsul be a döntéshozatal? 

Kiderült, hogy Szombathely hárommillió forinttal támogatja a kárpátaljai magyarokat az ukrajnai helyzet miatt. Lendvai Ferenc tanácsnok azt is elárulta, hogy az önkormányzat számlát nyit, és így bárki támogatást adhat a kárpátaljai magyarok számára.

A 2014. évi zárszámadás, és a könyvvizsgálói jelentés elfogadása után a 2015. évi költségvetési rendelettel összefüggő megállapodások módosításáról tárgyaltak. 

Kicsit felgyorsult a döntéshozatal, este 8 órára elfogadták a Vasivíz Zrt., a Szomhull Kft.-vel kapcsolatos döntéseket, majd az EPCOS Kft. Szent László király utcai volt telephelyének a Szova Zrt. kezelésébe adásáról is határoztak. Ezután az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok könyvvizsgálót választották meg. Kérdés és vita nélkül ment át a közterület-használat szabályairól, a fizető-parkolók működésének és igénybevételi rendjéről szóló, majd bizonyos városi ingatlanok bérbe adásáról szóló határozatok. 

20.05 perckor szünetet rendelt el a polgármester. Fél 9 után folytatódott a közgyűlés, mely a civil szervezetekkel kapcsolatos döntéseket hozta meg, ekkor egyeztettek a Joska-Ola napok támogatáásról is, majd a köznevelési szerződések módosítása és a háziorvosi rendlőkben kialakított betegrányítási rendszer tapasztalatai is napirenden szerepelt. 

Már fél 10 volt, amikor a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. TDM menedzseri és ügyvezetői személyéről titkos szavazással döntöttek. A zenekar esetében 3, a Kft. esetében pedig az 5 pályázó közül 4 jelöltet tartott alkalmasnak az illetékes szakbizottság. 22 óra 8 perckor dr. Takátsné dr. Tenki Mária kihirdette, hogy Kiss Barna lett a zenekarvezető, míg Grünwald Stefánia pedig a menedzser-ügyvezető.   

A közgyűlés végén a bírósági ülnökökről, horvátországi Sisak városával testvárvárosi megállapodás aláírásáról, majd az önkormányzat által a különböző szervezetekbe delegált személyekről határoztak, végül pedig az előző közgyűlés óta eltelt időszak történéseiről is megbeszélést folytattak. A polgármster 23 óra 18 perckor 5 perc szünetet rendelt el, majd zárt ülésen tárgyalták a belügyminisztériummal kötendő támogatási megállapodásról, és kitüntetési javaslatokról is. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére