Közgyűlés ÉLŐben

frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 27., csütörtök •
A tervek szerint a nyílt ülésen huszonhat téma szerepel a napirenden, zárt ajtók mögött pedig négy. A napirend előtti ,,kérdés-felelek” már lezajlott, fontos ügyeket tárgyalnak a képviselők.
Közgyűlés ÉLŐben

20.15 Az utolsó napirendi pontot elfogadták. A további témákat zárt ülésen tárgyalják. 

20. 05 Lendvai Ferenc képviselő Kopcsándi Józsefet, az "Éljen Szombathely!" Egyesület elnökét kérdezi: az egyesület kapott-e engedélyt a Szombathely név használatára? Vita alakul ki, Puskás Tivadar csendre inti a képviselőket. 

19. 59 A 27-es témát tárgyalják: javaslat "Szombathely" névhasználattal kapcsolatos döntés meghozatalára. 

19. 57 A 26-os számú napirendi pont következik. A téma: jegyzői tájékoztató a Polgármesteri Hivatal törvényességi és hatósági munkájáról, a Hivatal tevékenységéről. A közgyűlés elfogadta. 

19. 53 A 25-ös téma következik, ami a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásával kapcsolatos. A közgyűlés elfogadta. 

19. 52 A közgyűlés elfoglalta a napirendi pontot. 

19.41 Rettegi Attila a helyi fogyatékosságügy érdekvédelmi együttműködésével kapcsolatban ismertet egy kiegészítést: a Weöres Sándor Színház tegye lehetővé, hogy egy-egy előadás jelnyelvi tolmács segítségével valósulhasson meg. A közgyűlés elfogadta. 

19. 35 Kopcsándi József  a Bolyai utca helyreállítását kéri. Illés Károly válaszol: a gázközmű-szolgáltatónak kötelezettsége május végére a helyreállítást elvégezni.

19.17 Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária plusz kamerák elhelyezését kéri a Borostyánkő Áruház környékére, mert nagy problémát jelent, hogy a hajléktalanok anomáliát okoznak - zaklatják a járókelőket, az utcán végzik a dolgukat - a környéken. Emellett rengeteg pénzt emészt fel a terület rendben tartása. A képviselőasszony szerint a technikai fejlesztés visszafogó erővel bírna, hiszen a város több pontján is eredménnyel jártak így. 

19. 10 Sátory Károly képviselő tájékoztatásul elmondja, hogy már utána néztek a Brenner-villa ügyének. Kiderült, hogy az épület hatalmas pénzösszeggel terhelt. Dolgoznak az ügyön, próbálnak megoldást találni. 

18. 52 Czeglédy Csaba a nemrég leégett Brenner-villa állapotáról beszél, szerinte le kéne bontani vagy felújítani az épületet. Puskás Tivadar polgármester válaszol: "Ezelőtt nagyjából egy évvel a Brenner család leszármazottjai jártak a városházán és - emlékeim szerint - a közgyűlésen is szóba került ez akkoriban. Nagyon pozitívan álltak a dologhoz, ez még közvetlenül a tűzeset előtt törént. Arról szólt a történet, hogy valamilyen módon felújítják az épületet a tulajdonosok." 

18. 48 A 24-es napirendi téma jön: Beszámoló az előző Közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről és a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

18. 47 Szombathely egyhangú igennel kiállt a napirendi pont mellett. 

18. 32 A 23. napirendi pont következik, melynek témája a védőoltási program folytatása. Dr. Kecskés László szólal fel, annak érdekében, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást kötelezőként vezessék be a városban. Horváth Attila képviselő kap szót, aki szintén a prevencióra hívja fel a figyelmet. Arra kéri a bizottságot, hogy agyhártya gyulladás B típusa elleni oltás költségeibe is szálljon be a város. Czeglédy Csaba kap szót, arra kéri a kögyűlést, hogy ne tegyék kötelezővé varicella elleni oltást, a szülők mérlegelhessenek az ügyben.

18. 30 A 22. téma következik, ami a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szombathely város egészségügyi alapellátási körzeteivel kapcsolatos. A közgyűlés elfogadta. 

18. 29 Elfogadták a 21-es napirendi témát is. 

18: 28 A közgyűlés elfogadta a 20-as napirendi pontot is. 

18:23 Megszavazzák a 18-as és a 19-es napireni témát is. 

18:15 A 16-os pont következik a személyszállítással kapcsolatban. 

18:14 A 15. pont a vásárcsarnok felújításával kapcsolatos. Megszavazták, hogy a bérlők a bérletüket megtarthassák. 

18:14 Sorban megszavazzák a határozati javaslatokat. 

18:07 Most tárgyalják a D szakaszt: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. évi költségvetésével összefüggő megállapodások módosítására. Sorban megszavazzák a határozati javaslatokat. 

17:46 Jön a 10-es pont C része. 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet I. számú módosítása. Nemény András szerint bele kellene számolni a stadion üzemeltetésének kérdése. Puskás Tivadar szerint inkább örüljünk a beruházásnak, ne féljünk tőle. Molnár Miklós szerint július 20-i határidő nem valószínűsíthető, az üzemeltetés tekintetében a következő költségvetés módosításnál majd téma lesz. Minden városban probléma  a létesítmények üzelemtetése, nem csak Szombathelyen. Megszavazták a renedeletet. 

17:38 És már megyünk is tovább a 10-es pont B szakasza most a téma. 2016. évi maradvány elszámolásának jóváhagyásával kapcsolatban szólalt fel Horváth Soma. Szerinte bővíteni kellene a közterület-felügyelet munkatársainak számát, mivel a kamerákból is több lett. Ágh Ernő ezt támogatná, szerinte a biztonságunk nincs ingyen. A közgyűlés ezt is megszavazza. 

17:38 Következik Szombathely zárszámadása, amit jelentkező hiánya miatt rögtön meg is szavaz a közgyűlés. 

17:04 A vagyongazdálkozási koncepció a téma. Több lakást, épületet akar eladni az önkormányzat. Balassa Péter szerint ne a pénz legyen a fontos, a rászorulóknak kellene az elsőnek lenni. Illés Károly hozzátette, hogy ezek az ingatlanok inkább lebontásra valók, mint felújításra. A bevételből új lakásokat is építetnének a jövőben. A bérbeadásra is van példa. 

16:53 Jön a nyolcas, a téma az együttműködési megállapodás megkötése az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központtal valamint az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal. Kopcsándi Jószef már előre elmondja, hogy támogatja az előterjesztést, az ELTE-re szükség van Szombathelyen. 20 millió forintos támogatásról is szó van az előterjesztésben, és a fiatalok önkéntes foglalkoztatásával kapcsolatos 7 millió forintos tájékoztatásról. A közgyűlés megszavazza a határozati javaslatot. 

Tóth Kálmán újra több ponton kritizálja a tanulmányt. Koczka Tibor szerint el kellene fogadni ezt a tanulmányt, mert legalább akkor lehetne tudni, merre tartunk. A közgyűlés elfogadja a javaslatot.

10 perc szünet

Dénes Ferenc sportközgazdász dolgozott ki egy sportkoncepció tanulmányt, amiről megy a vita. Tóth Kálmánnak több problémája is van vele. Balassa Péter szerintem a politika vastagon beleszól a helyi sportéletbe. Horváth Attila szerint sokan visszasírják Lazáry Viktort, mert ami most van, az kritikán aluli, és felszólította Puskás Tivadart, hogy szóljon rá az alpolgármesterére. 

15:58 Következik a hetedik napirendi téma, Szombathely sportkoncepciója 2017-2015. 

Közben Rettegi Attilának elromlott a szavazógépe. A közgyűlés megszavazza a határozati javaslatot. 

Tóth Kálmán felvetette, hogy áll a Haladás saját tőkéje? Tóth Miklós Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, most azon dolgoznak, hogy június 30-ra meglegyen az alaptőke. Czeglédy Csaba szerint az önkormányzatnak is kellene tőkét emelni a Haladásban, mivel ők is tulajdonsok. 

Molnár Miklós hozzáteszi, mikor még az önkormányzat több mint 50 százalékos tulajdonosa volt a Haladásnak, más helyzet volt. Most már 16 százalékos tulajodos csak. 2015-től változott meg a finanszírozási helyzet Magyarországon. Többszörösére nőttek a költségvetések, az önkormányzatok pedig nincsenek olyan helyzetben, hogy jóval több pénzzel tudja őket támogatni. 

15:33 Előhozott téma: Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdoni viszonyairól, törzstőkéjének alakulásáról. A téma a Haladás. 2014-ben 150 milliót, 2015-ben 50 milliót, 2016-ban nem kapott támogatást a Haladás, elszámolási probléma miatt- fejti ki Koczka Tibor. 

A polgármester szünetet rendelt el, folytatás 15 óra 30 perctől.

13.29 - A vita lezárása után a módosító javaslatot szavaztatta meg a polgármester, ezt leszavazta a közgyűlés, de a határozati javaslatot 20 igennel elfogadta. 

13.23 - Lendvai Ferenc frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3 évre szóló útfelújítási programot kell követni. 

13.17 - Hatodik!!! Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására”
kiírt pályázat benyújtásával kapcsolatos döntés a téma
, 40 millió forintot biztosítana a Belügyminisztérium útfelújításra. A déli városrész érdekéebn Tóth Kálmán képviselő a Nagy Lajos király útja rehabilitációjára kérte a támogatást.  

 

13.15 - A munkacsoport vezetője Koczka Tibor lett, ezután minden párt saját személyi javaslatát leadta, ezt  követően a testület egyhangú szavazattal támogatta a projekten való részvételt. 

13.11 - Minden képviselő megfogalmazta, hogy támogatja és segíti a pályázatot. Kiderült, hogy online kérdőív készül, mert bevonják a szombathelyi polgárokat is az ötletelésbe. 

12.55 - Itt az 5. téma!!! Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton való részvételről tárgyalnak. Koczka Tibor alpolgármester kiemelte: a pályázat nem más, mint egy városfejlesztési program. Pillérei: a 2 ezer éves múlt, a hármas határ, a 4 ütem (tánc és ipar) és az egészséges város. Másfél millió Euro támogatás nyerhető el a program megvalósítására. Akkor jó egy ilyen pályázat, ha mindenkinek fontos. 

Ezt követően az ellenzéki és a kormánypárti képviselők is elmondták a véleményüket a pályázattal kapcsolatos reményeiket. Ekkor Ipkovich György minden képviselőt arra hívott fel, hogy támogassa a pályázaton történő részvételt. 

12.51 - A határozati javaslatot 12 igen 8 tartózkodás mellett elfogadta az intézet létrehozására vonatkozó határozatot. 

12.37 - Az ellenzék több tagja is a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójának meghallgatáást kérte. 

12. 27 - Puskás Tivadar visszautasította Balassa Péter szavait, aki kádertemetőnek nevezte a létrehozandó intézetet. 

12.15 - Molnár Miklós alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába szeretnénk 3 éve ennek az intézetnek a megvalósítását, a projekt előkészítettsége nem tart ott.

Nem az a probléma, hogy van, vagy nincs intézet, hanem az, hogy nincs meghatározva mennyibe kerülhet idén, jövőre és 2 év múlva. Pénzügyi működési tervet kell letenni az asztalra - mondta az alpolgármester. 

12.12 - Erkölcsi, morális, városi evidencia, hogy Szent Márton tiszteletére intézetet hozzunk létre, ehhez pedig személyi feltételeket is biztosítani kell - nyomatékosított a szakbizottság elnöke, dr. Takátsné dr. Tenki Mária, közben az ellenzéki frakcióvezető azt kérte, hogy fűtsenek be, mert hideg az idő. 

12.09 - Puskás Tivadar polgármester miután azt hangsúlyozta, hogy Szent Márton személyisége és Szombathely kötődése egyértelmű, az intézet igénye már évekkel ezelőtt felmerült, arra kérte a képviselőket, hogy a Saváriában született szent személyével kapcsolatos kutatások érdekében alapítsanak intézetet. 

11.58 - Már a 4. témánál tartunk! A Szent Márton Intézet megalapítására és a Savaria Megyei Hatókör Városi Múzeummal kapcsolatos döntésekről tárgyalnak. Az ellenzék azt kérte, hogy ,,ne szórakozzunk a közpénzekkel!".Egyáltalán, miért nem tavaly, a Szent Márton Emlékév során hozták létre ezt az intézetet - kérdezték. 

11.57 - Szavaztak a képviselők és az eredeti határozati javaslatot 11 igen és 9 tartózkodás mellett fogadta el. 

11.53 - Az ellenzék újfent hozza a formáját, amikor azt mondják, hogy költsünk másra, pályázzunk inkább szociális témában. No comment. Illés Károly alpolgármester, válaszában elmondta, hogy a szakmai szervezet kiválasztása nem általunk történt, de a korábbi döntésünk szerint mi indulunk a projekten. 

11.46 - Ezt követően a Szent Márton szellemiségével összefüggő 100 millió forintos nemzetközi projekttel kapcsolatos döntések, a többi között az 5 millió forintos önrészre vonatkozó határozat meghozatala a téma. 

 

11.45 - Mindhárom (A víztorony, a képtár és a Romkert felújításáról szóló) határozati javaslatot is elfogadta a közgyűlés.  

11.41 - Csak a turisztikai koncepcióról kell dönteni, semmi másról. A pályázat lehetőséget ad sok mindenre, persze a rszleteket majd a tervek, a koncepció részletei eldöntik. Ha 500 millióból látogathatóvá tehetjük a víztornyot, akkor azt szerintem meg kell oldani, az akadálymentseítést fontos feladatnak tartom - tette hozzá a szavazás előtt Illés alpolgármester. 

11.31 - Sátory Károly az előzetes elképzelések hátteréről beszélt, majd azt mondta, hogy a debreceni példa a  nyerő, a megújítás után látogatható lenne, nem menne tönkre és kiáálítást is lehetne nyitni benne, sőt a KRESZ-parkra is jutna.

11.17 - Kezdődik a „TOP-6.1.4 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című pályázaton való részvétellel kapcsolatos döntés tárgyalása. Itt esik szó a Romkert,  Képtár és a a Víztorony 500 millió forintos modernizációjáról is. 

A képviselők nem mindenben értenek egyet, van, aki nem támogatja a Romkert és a Képtár fejlesztését, ám abban mindenki egy álláspontot foglalt el, hogy a víztornyot és környékét modernizálni kell. Lehet, hogy vonzerő lesz a magasban kávézás lehetősége

11.15 - Az eredeti határozatot 16 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett elfogadta. 

11.01 - A kor megért a változtatásra, az építész, illetve a belső építész sajnos már nem él, a hőtechnika az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött, szükséges a modernizáció - tudatta Mátis Barna okleveles építészmérnök.  

Az ellenzéki frakcióvezető és a volt polgármster módosító javaslatát is elutasította a közgyűlés.  

10.55 - Ez a Városháza ugyanolyan építészeti emléke a városnak, mint a Berzsenyi tér, tehát jogsi szempontból is át kellene gondolni a modernizációt - emelte ki Czeglédy Csaba frakcióvezető, aki azt a városi legendát is megfogalmazta, hogy annak idején még egy szintet is terveztek az épüetre. 

10.35 - Illés Károly alpolgármester a kérdésekre adott válaszában elmondta, hogy a tervek lényege az energetikai rekonstrukció, nem a ,,kicsinosítás". A teljes felújításra bruttó 630 millió forint áll rendelkezésre, ebből nettó 419 millió forint áll rendelkezésre a kivitelezésre. Fontos hangsúlyozni, hogy koncepciótervről beszélünk. Szükséges a homlokzati hőszigetelés, ezért pedig változtatni kell az épület struktúráján és külsején is. A Városháza fejlesztéést egyébként már korábban eldöntötte a közgyűlés, tehát nem erről kell vitázni - fogalmazott Illés Károly.   

10.07 - Balassa Péter szerint nem ez a város legfontosabb feladata, hogy új Városházára előre nem látható költségeire költsön. Kecskés László képviselő szerint a mérnököknek a maximumot sikerült kihozni a rendelkezésre álló feltéekből, Ágh Ernó képviselő pedig arról beszélt, hogy a Városháza mindig egy meghatározó épülete az adott településnek, aminek mindig követtni kell az adott kor elvárásait. Rettegi Attila képviselő kiemelte, hogy ezek, a középületeket érintő, energetikai fejlesztésekkel járó beruházások mindig megtérülnek, a költségek megtakarításával pedig a rászorulóknak tudunk juttatni.  

9.59 - Ne változzon meg a külső, csak a belső. Az energetikai korszerűsítéssel egyetértek, de a külcsínyt ne változtassuk meg, csak a belbecset - fogalmazott Ipkovich György, amire Kántás Zoltán (Fidesz) képviselő kontrázott, és miután elmondta, hogy nagyon tetszenek neki a tervek, hozzátette: ízlések és pofonok, de a mérnökök mindent megtettek és kihoztak az fennálló adottságokból.   

9.49 - A koncepció ismertetése után kérdéseket. A pályázat végrehajtásáról, a teljes forrásról érdeklődtek a képviselők. 

A becslések szakaszában járunk, az előkészítések alapján úgy gondolom, hogy a fenntartási költségek feleződhetnek az energetikai beruházás megvalósítása után. Az energiai kontroll alatt minden ablak zárva lesz, de a kézi szellőztetést megoldjuk, az energiahatékonyság üzemeltetési kérdés, éjszakai dekoratív világítást is kaphat a Városháza - válaszolt az építészmérnök. 

9.31 - Itt az 1. napirendi téma: javaslat a Városháza fejlesztésével kapcsolatos koncepcióterv jóváhagyására.
Mátis Barna okleveles építészmérnök és Egri Balázs, a Mátis és Egri Tervező Kft. ügyvezetői tartanak prezentációt. 

Elhangzik, hogy meglehetősen leromlott állapotba került a homlokzat, a műkő, ugyanakkor a városháza ma már nem felel meg amodern kor követelményeinek. Az energetikai felújítás nem állhat meg egy műszaki felújítás szintjén, annak teljesítenie kell a mai kor ,,zöld város" követelményeit is. Megtudtuk, hogy olyan vízszintes felületeket kell létrehozni, melyek között a növények, a fák függőlegesen tudjanak terjeszkedni. Az alsó szinteket zöld dombként képzeljük el, új sötétszürke kerámia homlokzatburkolatot alkalmaznánk, amely fölött egy város sziluettet alakítanának ki. A tervezők minden szinten a növényzet érvényesülését szeretnék megoldani, a 2. emeleten lévő tárgyalókat mobil falakkal választanák el.    

Az épület köré húzandó üvegburoknak és alumínium homlokzati módszernek köszönhetően még ki sem kell költözni a házból. Egy igazi, szerethető színfoltja lehet az új városháza Szombathelynek - hangzott el a szóbeli kiegészítés során. 

 

9.28 - A szavazások után a mai napirendet elfogadták, de azt a kiegészítést tette a polgármester, hogy a nyilvános ülés utolsó témájaként tárgyalnak a  Sz7Nap újság elnevezéséről. 

9.15 - Napirend előtti felszólalásra senki nem jelentkezett, Balassa Péter (Jobbik) képviselő javasolt új napirendi témát, a bérunióval összefüggésben, de elutasították. A napirendi témák sorrendjéről egyeztetnek, majd a balatonberényi gyermeküdülő rendelkezési jogáról akart tárgyalni az ellenzék, de ezt nem támogatta a közgyűlés. 

Szova szállodaépítési projekttel kapcsolatos meghallgatást javasolt a Jobbik, ezt a közgyűlsé elutasította, illetve nem támogagtta megtárgyalását. 

Nemény András (MSZP) pedig azt javasolta, hogy a város vonja vissza a Sz7Nap nevét vonják vissza, azért, mert érdemtelenné vált a lap a Szombathely név viselésére. Ezt a javaslatot a testület elfogadta, megtárgyalják. 

Tóth Kálmán a rendkívüli időjárási viszonyokkal kapcsolatban kért tájékoztatást, szerinte a szolgáltatók nem tartják a 48 órás kárelhárítási, hibajavítási határidőket. A javaslatról a közgyűlés döntése értelmében nem tárgyalnak. 

A parkolási problémák enyhítéséről és a klímaváltozás okozta jelenségekrő is akartak egyeztetni az ellenzéki képviselők, de a közgyűlés nem támogatta egyiket sem.   

9.10 - Megkezdődött az áprilisi közgyűlés, Puskás Tivadar köszöntötte a közgyűlés tagjait és a megjelent érdeklődőket, majd a polgármesteri funkciót 2 cikluson keresztül betöltő, 10 évvel ezelőtt elhunyt Wagner András éltútját méltatta, a közgyűlés tagjai egyperces néma tiszteletadással emlékeztek. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére