Közel egymilliárd forint a vasi egészségügyre

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 16., péntek •
A legelső szempont a betegbiztonság – hangzott el azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyen megtudtuk, hogy a Markusovszky-kórház által nyert forrást javarészt eszközfejlesztésre lehet költeni.
Közel egymilliárd forint a vasi egészségügyre

2010 óta 20 milliárd forint állami forrást használhattunk a vasi egészségügy korszerűsítésére, ez példátlan és óriási összeg – hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki ezt a hetet a vasi egészségügy nagy hetének nevezte. 

A tegnap felavatott körmendi kórházra 2 milliárd forintot költöttünk, most pedig arról tájékoztathatom örömmel a közvéleményt, hogy a kormány döntése értelmében közel 1 milliárd forintnyi támogatást kap a szombathelyi Markusovszky kórház, miután 5 pályázata is sikeresen szerepelt. A Va smegyben zajló nagyszerű egészségügyi munka kormányzati elismerése ez a támogatás – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. 

Megtudtuk, hogy az ország mintegy 180 kórháza pályázott a 15 milliárdos keretre, a vasi kórház ebből hozott el közel 1 milliárdot a megfelelő lobbitevékenységnek, a kórházvezetés és az intézmény valamennyi munkatársának áldozatos tevékenységének köszönhetően. Elhangzott az is, hogy a Markusovszky-kórházban és a különböző telephelyeken az átgondolt stratégia mentén megvalósuló teljes spektrumú egészségügyi ellátás kiemelkedő minősége és az itt dolgozók elkötelezettsége nagymértékben hozzájárult a sikerhez.

Prof. Dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgató-főorvosa tájékoztatójában elmondta, hogy olyan projektekkel lehetett pályázni, melyekkel a jelenlegi működést lehet racionalizálni, közben pedig be kellett mutatni mi javul, illetve a kórházak közötti együttműködés miben változik.
A biztonságos betegellátás sok helyen csak úgy tud megvalósulni, ha az egyes egészségügyi intézmények a teljes spektrumú kórházakkal együttműködnek. A körmendi kórház 4 évvel ezelőtt már integrálódott, január 1-től pedig a celldömölki kórház is csatlakozik hozzánk – húzta alá a főigazgató, aki azt is elmondta, hogy a celli kórház integrációjára 185 millió forintot költhetnek. 

Nagyon fontos a párhuzamosságok megszüntetése, a környező kórházakkal kialakított szoros együttműködés. A soproni kórházzal kötött kontraktus az onkológia, a molekuláris diagnosztika, a kardiológia és az érsebészet területén valósul meg, de a nagyon komoly kardiológiai rehabilitáció is Sopronban működik. 

Nagy Lajos elmondta, hogy az összesen közel egymilliárdos kormányzati pályázati forrásból a soproni kórházzal történő együttműködésre 340 millió forintot nyertek, ezt eszköz-, ambulancia-, és informatikai fejlesztésre fordítják. Az onkológiai hálózat fejlesztésére közel 240 milliót kapnak, ezt főleg a költséghatékony és integrált működés kialakítására használják fel. A celldömölki kórházzal történő integrációra 185 millió forintot kapnak, emellett nyílászárókra 45,7 millió forintot, a röntgeneszközpark fejlesztésére, ezen belül is 5 gép vásárlására 177 milliót költhetnek.

Minőségi pályázatokat adtunk be és arányaiban nagy támogatást kaptunk, köszönhetően kórházunk konszolidált működésének is. A pályázati források mellett, mintegy 400 milliós saját forrásból felújítjuk a sebészeti osztályt is, ahol 2-3 ágyas szobákat alakítunk ki vizes blokkokkal.    

A kemenesaljai térség országgyűlési képviselője, Ágh Péter pedig azt fogalmazta meg, hogy a vasi egészségügy 2010 óta folyamatosan halad előre. 


Körmenden, Szombathelyen és Celldömölkön is nagyot fejlődött a kórházi infrastruktúra. Ma már elmondhatjuk, hogy a celli egészségügynek is van jövője, ami stabil, kiegyensúlyozott tud lenni és a betegek biztonságos ellátását szolgálja. A sikeres pályázatok hozzájárulnak a betegellátás korszerűsítéséhez, a kemenesaljai egészségügy fejlődéséhez – fűzte hozzá Ágh Péter.    

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a 120 éve működő celldömölki kórházban újra lesz belgyógyászati ellátás. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére