Közbringa-rendszer és közel tízezer méter bicikliút épül Szombathelyen

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. október 28., péntek •
Ja, és lesz két új körforgalom is!
Közbringa-rendszer és közel tízezer méter bicikliút épül Szombathelyen

Szombathely TOP-os forrásból 1,015 milliárd forintot kap, hogy igazi kerékpárosbarát várossá válhasson. A "Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése" című projekt keretében 9840 méter bicikliút létesül, kialakítanak két körforgalmat, és végre lesz közbringa rendszer is.

"Örömteli dolog, hogy Szombathely - ahogy szokott - most is fejlődik. A mostani fejlesztés több mint 1 milliárd forintnyi, TOP-os fejlesztést jelent." - vezette fel a projektet Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

"A kerékpározás Reneszánszát éli egész Európában, de még az Egyesült Államokban is. A szabadidő hasznos eltöltésének egyik legdivatosabb módjává vált... De dolgozunk azon is, hogy az állami kezelésben lévő szakasza a Rohonci útnak a csomópontépítéssel egyidejűleg, vagy közel egyidejűleg megújuljon, a Bem József utcán túli Perint hídtól egészen a rendőrségig." - mondta Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

Összesen 11. szakaszon alakítanak ki, illetve újítanak meg kerékpárutakat:

1. Szombathely, Minerva - Söptei út:

A 11-es Huszár úti körforgalomtól a Söptei úti körforgalomig burkolati jellel elválasztott, közös, kétirányú gyalog- és kerékpárút készül, ami a 11-es Huszár úti meglévő bicikliúthoz csatlakozik majd és a 87-es főút déli oldalán halad majd a Söptei úti körforgalomig, nagyjából 1400 méter hosszan.

2. Szombathely, Sugár út

A Horváth Boldizsár úttól a Saághy utcáig (Metro körforgalom) felfestik a bicikliutat, a Horváth Boldizsár körúton már meglévő kerékpárúttól indulva a Sugár út, Írottkő utca, Maros utca, Saághy utca útvonalon. Ez a szakasz a 11-es Huszár úton már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik majd és nagyjából 1800 méter hosszú lesz.

3. Szombathely, Rohonci út

A Domustól a Bem József útig, a Rohonci úton lévő járdán is felfestik a kerékpárutat és természetesen az aszfaltot is felújítják. Ezt a Dolgozók úti bicikliúthoz csatlakoztatják és 300 méter hosszú lesz.

4. Szombathely, Szent Márton utca

A Gyöngyös-patak hídtól a Szent Márton temetőig meghosszabbítják a Szent Márton utcai bicikliutat 450 méter hosszan.

5. Szombathely, Jókai Park+Bartók Béla körút

A Kálvária utcától a Bartók Béla körút és a Rohonci út kereszteződéséig összekötik a Brenner Tóbiás körúti és a Rohonci úti kerékpárutakat, részben felfestéssel, részben pedig új gyalog- és kerékpárút építésével egy 1400 méteres távon.

6. Szombathely, Régi Bucsui út

A Dolgozók útjától a Bucsui útig, a régi felhagyott útszakaszon alakítanak ki kerékpárutat, ami összeköti majd a Dolgozók útját a Bucsu felé menő kerékpározható úttal, ez egy 240 méteres szakaszt jelent.

7. Szombathely-Sé

Egy 750 méteres szakasszal biztosítják a zavartalan kerékpáros közlekedést a Bucsui úttól Sé közigazgatási határáig.

8. Szombathely, Jáki út

A Brenner körúttól a Jáki úti temetőig felfestik a kerékpárutat 950 méter hosszan.

9. Szombathely, Vépi út

A Sági úttól a Vásártér utcáig, a déli oldalon a járdán, az északin pedig kerékpárút építéssel oldják meg a dolgot. Ez a szakasz nagyjából 780 méter hosszú lesz.

10. Szombathely, Szent Imre herceg utca

A Paragvári utcától a Muskátli utcáig kiszélesítik a járdát és itt lesz az új, 800 méteres gyalog- és kerékpárút.

11. Szombathely, Nárai Külső út

A Brenner körúttól a Király Sporttelepig, a már meglévő bicikliúttól indulva létesítenek kerékpárutat, részben felfestéssel, részben pedig új gyalog- és bringaút építésével, 1800 méter hosszan.

Természetesen, a csomópontokban az átvezetéseket is kialakítják, ahogy a két új körforgalomnál is. Az egyik új közlekedési csomópont a Nárai út - Brenner körút, a másik a Bartók Béla körút - Rohonci út kereszteződésénél lesz.

"A kerékpárutak létesítése mellett - hiszen nem minden épül, helyenként felfestések is lesznek -, városi viszonylatban a tervek szerint 50-80 kerékpár beszerzésével épülhet ki Szombathelyen a közbringa rendszer." - mondta Illés Károly, Szombathely alpolgármestere.

A Kötöttgyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszer ugyan még tervezés alatt áll, de az már biztos, hogy a Vasútállomásnál és a Fő téren biztosan lesznek állomások, illetve a helyi cégek bevonásával a rendszer a munkába járást is segítheti majd.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére