Ostromnapok: immár nyolcadik alkalommal dörren az ágyú

vkriszti • 2014. július 22., kedd •
Két harangszó között tartottak sajtótájékoztatót a Kőszegi Ostromnapok szervezői: Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület, és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A 11 órai harangszó az 1532-es ostrom kőszegi hőseire, a 12 órai pedig Nándorfehérvár védőire emlékeztetett.
Ostromnapok: immár nyolcadik alkalommal dörren az ágyú

A sajtótájékoztató kezdetén a Kőszegi Darabontok puskalövése nem csak az esemény kezdetét, hanem az Ostromnapok közeledtét is jelezte.

A Kőszegi Ostromnapokat 2014. augusztus 1-30. között rendezik meg, de kiemelt szerepet kap az Ostromhétvége augusztus 1-3. között.

A városi civil szervezetek tagjainak nagyszámú jelmezes részvételével zajló, történelmi időket idéző Ostromhétvége mára Kőszeg egyik legismertebb fesztiválja, 2007 óta folyamatosan a „Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye”.

Az augusztus első hétvégéjén Kőszeg falai alatt összegyűlő török sereg derékhadát ezúttal is a kőszegi önkéntes tűzoltók alkotják. A sereg ugyanakkor egyre duzzad, hiszen immár több éve kiegészült a környező települések tűzoltóival, illetve a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület tagságával. Ugyancsak folyamatosan nő a védők tábora, melyben a helyi horvátság, az iparosok és a polgárőrök mellett kezdet óta megtalálhatók a középkori városőrséget megtestesítő Kőszegi Darabontok, de részt vesz az ostromban a Csobánc vára alól érkező Gyulaffy László Bandérium, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, és a körmendi Batthyány Lovas Bandérium hagyományőrző csapata is. A várvédőkhöz idén is csatlakoznak a horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevac) érkező vendég katonák, illetve a környező vidék, például Ólmod, Horvátzsidány vagy Lukácsháza lakossága.

A nyolcadik Ostromnapok ismét egész augusztusra kínál programot. Az augusztus 1-3. közötti jelmezes Ostromhétvége hagyományőrző találkozóját augusztus 16-án Kelet Varázsa Nyugaton címmel Orientális Táncfesztivál (az egyiptomi Cairo! Fesztiválon győztes Kecskeméti Anett Kahena fellépésével), majd 19-én Történelmi jelmezes utcabál követi, végül augusztus 29-én és 30-án igazi ősbemutatóval zárul az Ostromhónap. A Kőszegi Várszínház Horváth György Tibor és Szilágyi Miklós Ostrom Opera – Kőszeg 1532 című operáját viszi színre, melyet a 2013. évi Miskolci Operaíró Verseny zsűrije megosztott első helyezéssel ismert el.

A Jurisics várba látogatókat a hétvége mindhárom napján kézműves foglalkozásokkal várják. Szombaton és vasárnap a Jurisics-várban, a Tábornok-házban és az Arany Egyszarvú Patikában berendezett múzeumi kiállítások látogatói ingyenes tárlatvezetéseken vehetnek részt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére