Kőszegi nyár a velencei lagúnák közt

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 09., szombat •
A Kőszegi Várszínház idén egy Goldoni-darabbal varázsolja romantikussá az estét.
Kőszegi nyár a velencei lagúnák közt

Itt a nyár és itt a Kőszegi Várszínház is, mint minden évben. A vasiak életének szerves része lett a kisvárosi nyáresti színházasdi. Most is jól esik az a rozéfröccs még az előadás előtt, ahogy a sósperec is a szünetben. Közben körítésnek ott van az ultraromantikus csillagos ég, idén meg egy Goldoni-darab és az ő Velencéje, ami rá tesz még egy lapáttal a szentimentális hangulathoz. Bizony, az olasz Velence elevenedik meg a kőszegi vár udvarán, a szűk utcáival és a terecskéivel, meg a lagúnáival.

A színpadon málló falak állnak, egymáshoz szorosan közel épült hosszúkás lakásokkal, egy köpésnyire lévő erkélyekkel, lent pici térrel – a címből adódóan terecskével, karakteres mediterrán mentalitással. A lakók is olaszok: nagy hanggal, erős gesztikulációval és még nagyobb lelkesedéssel. Ezen a velencei terecskén éppen három eladósorban lévő lány lakik, akikért három férfi verseng, persze mindenki házasodni akar. Csak az nem mindegy ki-kivel köti össze az életét. Éppen karnevál van, amikor megjelenik egy fehérbe öltözött jómódú férfi, aki félreértések sorozatát indítja el a terecskén.

A darabot Kelemen József rendezte, akivel korábban színészként ismerkedhetett meg a kőszegi közönség. Most egy könnyen emészthető, tipikus nyári vígjátékot varázsolt a színpadra, amihez kellettek jó színészek is.

Szombathelyi társulatból is találkozhatunk ismerősökkel. Bajomi Nagy György szigorú nagybácsit játszik, nevelt lánya éppen a Weöres Sándor Színházból távozó Sodró Eliza. De itt van Hartai Petra és Jámbor Nándor is, akik nemcsak tehetségüket, hanem hangjukat is kieresztik.

Lassan nincsen Kőszeg Szilágyi Csenge nélkül, aki minden évben férjet keres a színpadon, most az ő esküvőjébe csöppentünk bele. Csenge nagyon tud valamit, úgy izzik körülötte a levegő, ahogy izzania kell, nem teketóriázik, visz magával minden mondata. De nehéz levenni a szemünket Epres Attiláról, a misztikus fehér nápolyi nemesemberről is, aki megkavarja a kicsit sem csendes hétköznapokat a terecskén. Sok veszekedésnek és kiabálásnak kell aztán eltelnie, míg mindenki megtalálja a hozzá illő párt.

A terecskét nyolc alkalommal láthatja a kőszegi közönség, az előadások időpontjai itt találja.

Szereplők:
Fabrizio, idős úr: Bajomi Nagy György
Gasparina, az unokahúga, finomkodó lány: Sodró Eliza

Donna Catte Panchiana, özvegyasszony: Takács Kati
Lucietta, a lánya: Szilágyi Csenge

Donna Pasqqua Polegana, özvegyasszony, kissé süket: Ecsedi Erzsébet
Gnese, a lánya: Hartai Petra e.h.

Orsola, fánksütő asszony: Pap Lujza
Zorzetto, a fia: Jámbor Nándor e.h.

Anzoletto, házaló divatcikk-kereskedő: Rózsa Krisztián
Astolfino Gróf, nápolyi nemesember: Epres Attila
Sansuga, pincér a fogadóban: Némedi Árpád
Muzsikusok: Némedi Árpád, Sebesi Tamás, Csíkvár GáborÜgyelő: Szilasi Attila
Kellék: Kósi Gábor
Súgó: Kiss Szilvia
Öltöztető: Szőke Julika
Fény: Kehi Richárd
Jelmez: Cselényi Nóra
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet: Szalai József
Zene: Némedi Árpád
Rendezőasszisztens: Hatvani Mónika
Rendező: Kelemen József

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére