Korszerű sugárterápiás eszközparkot kap a Markusovszky Kórház

frisss.hu • 2015. február 06., péntek •
Korszerű sugárterápiás eszközparkot telepítenek a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház új, regionális onkológiai centrumába. A kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív program keretében a „TIOP 2.2.6/12/1/A-2013-0002” kódszámú, „Regionális Onkológiai Centrum fejlesztése a Markusovszky Kórházban” című pályázat keretében nyert 1 328 694 Ft-ot, 100%-os támogatási intenzitás mellett.
Korszerű sugárterápiás eszközparkot kap a Markusovszky Kórház

A projekt megvalósítása során megtörténik az épület átépítése, átalakítása, akadálymentesítése és a sugárterápiás eszközpark telepítése. Költséghatékony, korszerű terápiás effektussal bíró, mellékhatásokat mérsékelő új eszközök kerülnek beszerzésre és telepítésre. Megújul a beteginformációs, betegbiztonságot elősegítő rendszer, illetve a fejlesztése kapcsán a megtörténik a beszerzett informatikai elemek integrálása a kórház meglévő informatikai hálózatába.

A projekt keretében olyan komprehenzív Regionális Onkológiai Centrum jön létre, amely megfelel a nemzetközi elvárásoknak és magas színvonalú onkológiai ellátásokat tesz lehetővé.

A projekt magját képezi a lineáris gyorsító. A világ jelenleg legkorszerűbb technológiáit egyesítő, Varian TrueBeam STx típusú, a daganatos betegek sugárkezelésére szolgáló berendezés nem csak országos szinten, de világviszonylatban is a legfejlettebb besugárzási technika, mely az elérhető leghatékonyabb sugárkezelések bevezetését teszi lehetővé.

Az új több, mint 10 tonnás készülék a korábbiaknál közel tízszer nagyobb besugárzási teljesítménnyel rendelkezik. A kezelések pontosságát a berendezésre szerelt röntgen és CT képalkotó eszközök biztosítják, melyek segítségével akár kezelés közben is ellenőrizni lehet a daganatok aktuális elhelyezkedését. Nagy pontossággal akár már a néhány milliméteres tumorok és a test bármely pontján elhelyezkedő daganatok is kezelhetőek a berendezéssel, a RapidArc elnevezésű, dinamikus ívterápiás technikának köszönhetően a jelenleg elérhető legrövidebb kezelési idők mellett. Az üzembe helyezésére a 2014. december 23.-án megkötött szerződés értelmében előreláthatóan 2015. június végén kerül sor, 946 876 440 forint értékben. 

A fejlesztés eredményeként jelentősen növekszik a kórház onkológiai ellátási kapacitása, ezzel csökkenhetnek a több hetes várólisták, de talán ennél is fontosabb, hogy a kezelések pontossága és hatékonysága az elérhető legkorszerűbb szintre emelkedik, ezzel a betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnak.

A lineáris gyorsító mellett új – a sugárterápia megtervezésében használt – ún. „röntgen szimulátor” is beszerzésre kerül a projekt finanszírozásában.

A projektben 140 208 075 Forintból megvalósuló építészeti beruházás keretében kerül kivitelezésre a lineáris gyorsító üzemeltetéséhez szükséges sugárvédő bunker és kiszolgáló helyiségei, egy új, a mai kor elvárásainak megfelelő izotópos sugárterápiás kezelő helyiség, valamint az említett helyiségeket kiszolgáló infrastruktúrák, mobiliák és az akadálymentesítés.

A kivitelezési munkálatok előreláthatóan február hónapban megkezdődnek.

közösség

további frisss

lap tetejére