,,Kormorán voltam előző életemben!”

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 09., vasárnap •
Nagyon fontos lenne, hogy a magyar emberek is megkedveljék a halat – nyilatkozta honlapunknak Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati ZRt. elnök-vezérigazgatója, tulajdonosa.
,,Kormorán voltam előző életemben!”

Lévai Ferenc, a nemzet halásza boldog ember, sikeres vállalkozó, akinek ezernyi barátja, ismerőse, több lábon álló gazdasága, számtalan ötlete van, amellyel sok embernek szerez örömet, kínál kikapcsolódást, szórakozást. Vele beszélgettünk az I. Vasi Halas Napokon. 

Szombathelyen is bemutatták a közönségnek a halfogyasztás fontosságát. Miért?
Szerettük volna mindenkinek, halásznak, horgásznak, minden halkedvelőek és még csak érdeklődőnek megmutatni, hogyan néz ki egy hal, ezért hoztuk el ezt az óriási akváriumot is, hogy népszerűsítsük a vízi világot. Alkalmat kínáltunk arra, hogy a süllő, a sügér, a harcsa, a csuka és a ponty is mindenki számára elérhető közelségbe kerüljön, nézegették is őket sokan, persze főleg a gyerekek. 

Szombathely nem egy halas adottságú vidék…
Ez tény, de nem ez a hiba, hanem az, hogy azonos időben három országos halfőző versenyt rendeztünk, egyrészt Baján, ahol az 50 ezres városba ilyenkor 100 ezer ember látogat el, de a tiszafüredi verseny is országos hírű már. Szombathely valóban nem halas adottságú vidék, nincs tele halgazdaságokkal, de itt is a hal, a modern ember élelmiszere. Bízunk benne, hogy hozzászoknak a vasiak is, ahogy annak idején kelettől nyugatig a nyíregyházaiak, a balatoniak és  a székesfehérváriak is így tettek. 

Mi az ön kedvence? 
Az asszony, mert ebben a korban már az asszonyhús a legfinomabb, de a viccet félretéve keszeget fogtam gyermekkoromban, aztán az öreg mutter vaslábasban megsütötte és kész volt az ebéd. Nosztalgiával emlékszem vissza azokra a szép időkre, de a halak mellett a vadat és a kacsát is nagyon szeretem. 

Ön sok halat fogyaszt?
Természetesen, hiszen valószínű, hogy kormorán voltam előző életemben, ugyanis rengeteg halat eszek. Fontos nekünk, hogy az emberek kedveljék meg a halételeket. 

Milyennek látta a vasi halfőző versenyt?
A MA-Hal 43. Országos Halfőző Versenyre csaknem 40 csapat jelentkezett. Mindenki esélyes volt, a pillanatok, illetve az döntött, hogy volt-e kellő önuralma a szakácsnak, vagy nem. Egyébként úgy kell főzni, ahogy otthon a vacsorát készítjük. Az érdeklődés fokozott lehet, és nekünk az a dolgunk, hogy fenn is tartsuk az érdeklődést.  

Visszatérve a szombat délutáni eredményhirdetésre, már olvashatták Hende Csaba országgyűlési képviselő figyelemfelkeltő sorait, cikkünk végén arról értesülhetnek, hogy külön jutalmazták a dunai, a tiszai és a balatoni jellegű halételeket.

Az első kettő műfajban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. csapatai által előállított finomságok, míg a balatoni halételek kategóriában a Bajai Halfőző Bajnokok által készített harcsapaprikás kapros túrógombóccal bizonyult a legízletesebbnek. Érdekesség, hogy a bajaiak lettek az abszolút bajnokok is, míg a Földművelési Minisztérium által felajánlott közönségdíjat a szabolcsi Halászati Kft. nyerte. 

Az I. Vasi Halas Napok mai programjáról ITT olvashatnak, a szervezők este 21 óráig várják a kilátogatókat. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére