Könyvbemutató lesz Győrváron

frisss • 2018. november 30., péntek •
December 1-jén 12.30-kor kerül bemutatásra Győrváron a Makovecz Faluházban, a GYŐRVÁRI KRÓNIKA Dr. Székely László apátplébános elbeszélésében című kötet, amely a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
Könyvbemutató lesz Győrváron

Győrvár község többek között legendás hírű történelmi csatájával dicsekedhet. Emellett büszke lehet olyan – településükön dolgozó és alkotó – személyekre, mint Székely László apátplébánosra, a több nyelven beszélő, hatalmas műveltségű, széles látókörű férfiúra. 1952- ben Kőszegről száműzték Győrvárra, mivel egyebek mellett tiltakozott az egyházi iskolák államosítása, a németség kitelepítése, a Városháza homlokzati freskóinak barbár lemeszelése ellen. Ezzel a fellépésével telt be a pohár. Ilyen emberekre nem volt szüksége a Rákosi- diktatúrának, túl veszélyes volt a rendszerre, az új ideológiára.
Nagy kincse az egyházmegyénknek Dr. Székely László apát, aki amellett, hogy kiváló, elhivatott és a nehéz időkben is talpig becsületes, egyenes gerincű lelkipásztor volt még költői, történetírói és tudományos tevékenységével is gazdagította egyházat és hazánkat.
Mindannyian ismerjük azt a latin közmondást, amely így szól: „Historia est magistra vitae – A történelem az élet tanítómestere.” Dr. Székely László a Gondviseléstől kapott 97 éve alatt nagyon sokoldalúan kamatoztatta, lelkipásztori és tanári hivatása mellett, irodalmi és történetírói képességeit. Ebből a győrvári plébánia ajándékként kapott kerek 20 évet.
Megjelent könyvében Győrvár identitásának, mentalitásának alapjai vannak megírva, ezért hasznonnal forgathatja mindenki.

közösség

további frisss

lap tetejére