Koncertek ezerrel, album készülőben - interjú Freddie-vel

Nemes Judit Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 27., szerda •
Rising Star, A Dal 2016, Eurovíziós Dalfesztivál - ha ezt a három televíziós műsort egymás után említjük, rögtön egy tehetséges, fiatal énekes, Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd jut eszünkbe. Sárváron jártunk, ahol elcsíptük és jól kikérdeztük a Stockholm óta eltelt időszakról, no meg a terveiről is érdeklődtünk.
Koncertek ezerrel, album készülőben - interjú Freddie-vel
Két hónapja már, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon egész Európa (és Ausztrália) hallotta a Pioneer című dalodat. Hogy tekintesz vissza a versenyre, nagy változást hozott az életedbe?

- Nem foglalkozom igazán azzal, hogy miben más az életem azóta, mert addig is tudatosan tettük a dolgunkat, és bár ez egy nagyon fontos mérföldkő, folytatjuk ugyanúgy azt az utat, ahogy elkezdtünk. Nagyon élveztük a színpadon töltött időt; minden pillanatára emlékszem. Az elmúlt két hónapban rengeteg fellépésünk volt és a július-augusztus is tele koncertekkel, novemberben pedig nagyszabású lemezbemutatónk is lesz.


A nyár számodra a fellépések mellett klipfogatással is telt, a Na jó, helló-hoz készítettetek filmes keretet. Fülbemászó dallam, nyár, boldogság a középpontban - mi adta az ötletet a képsorokhoz?

- Hála Istennek, a fejemből kipattant ötlet jól sült el, Ipacs Gergő, rendező gondolatával kiegészítve hoztunk létre egy idilli, nyári, szabadságérzettel teli hangulatvilágot, ami már eleve a dalban is benne volt, így harmóniában van a klippel. Én akármikor megnézem, mindig mosolygok. Egy hét alatt több mint százezren látták, ezt mindenképpen sikerként fogom fel. Bízom abban, hogy minél több fórumon lesz látható és úgy tűnik, a klipet sugárzó tévéknek, rádióknak is nagyon tetszik, igazi kis "védjegye" a nyárnak.  szerzői oldalról is magaménak tudhatom a dalt, Bartalos Jenővel közösen írtuk a dalszöveget.


Tervezed, hogy később szövegíróként is közreműködj egy-egy dal létrejötténél, vannak ilyen ambícióid?

- Most az énekléssel foglalkoznom, de a lemezen saját dalaim is lesznek és jelenleg a koncertműsorban is játszok egy általam írt dalt, amelynek címe: I swear. Vannak saját dalszövegeim is amiken még dolgozni kell, de minden segítséget megkapok a csapattól aki körbevesz, szerencsés helyzetben vagyok, hogy tanulhatok tőlük. elkészítettük a Na jó, helló című dalunk angol nyelvű verzióját is, amihez az alapötletet az adta, hogy a Pioneert több mint 20 országban játsszák, ahova ezt a dalt is elküldjük majd. Külföldi hozzászólók gyakran jegyzik meg videómegosztó oldalakon a magyar szöveggel futó felvételnél, hogy így is tetszik nekik, pedig egy szót sem értenek belőle. Úgyhogy bízom benne, hogy ez a nyári hangulat nyelvtől függetlenül benne van a dalban


.
Készül az új album, pár hónap és koncerten is meghallgathatjuk. Milyen dalok szerepelnek majd a repertoárban, milyen nyelven énekled azokat?

- Az egészen biztos, hogy kétnyelvű lesz, nagyon szeretek angolul énekelni, de  a közönséget elsősorban anyanyelvünkön szeretném megszólítani és megérinteni , bármennyire is szeretik a Pioneert vagy a Mary Joe-t. Szeretném blues-os, country-s jegyekkel tarkított rhythm and blues stílusban elkészíteni a számokat, mert nagyon-nagyon szeretem ezt a hangzást, egy-két dal erejéig pedig valami egészen mást csinálnánk. Bár konkrét dalszámot nem tudok még mondani, de az arányokat tekintve például egy tizenkét dalos lemez esetén tíz dal a fő irányt erősítené, kettő meg egészen más lenne, színfoltként, kitekintést adva arra, amit alapjában véve képviselünk.


Jelenleg hol tartotok az album munkálataival?

- Vannak olyan dalok, amiknek a véglegesítése zajlik és vannak olyanok, amelyeknek az alapötletét most bontakoztatjuk ki. De az is előfordulhat, hogy a végén meggondoljuk magunkat és a már kész dalok közül egyesek nem kerülnek fel a lemezre. Összességében jól állunk a lemez összeállításával, mondhatni, a bőség zavarával küzdünk.


Készül a lemez, koncertek sokasága tölti ki a mindennapjaidat, mennyire megterhelő számodra ez a pörgés, ami körülötted van?

- A fáradtság hullámokban jön elő. A fellépések nagy része hétvégére esik, a hétköznapok valamivel szabadabbak, ilyenkor próbálunk, dolgozunk a lemezen, viszont egy-két nap kell, mire újra felveszem a ritmust. Hétvégéken jellemzően későn érek haza, és ez adott esetben három fellépést, péntek-szombat-vasárnap éjjeli koncertet jelent. Az éneklés feltölt, így nagyon jól bírom és egy-két nap pihenés után ismét teljes lendülettel indulunk a fellépések helyszíneire.


Végül tekintsünk ki a jövőre: ha egy év múlva ismét beszélgetnénk, hogyan képzeled el az akkor önmagad, mit érsz el addigra, milyen terveidet szeretnéd megvalósítani ez idő alatt?

- Egy nagyon masszív produkciót szeretnénk építeni, ami hosszú éveken keresztül megállja majd a helyét a hazai zeneiparban. Szerintem mindig azzal kell foglalkozni, hogy mi van most, nem azzal, mi lesz a jövőben. Minden egyes koncert azért fontos, hogy a közönségben olyan nyomot hagyjunk, hogy ez bizony jó volt, és a legközelebb is eljönnek, ha a közelben vannak. Ebből a szempontból minden egyes fellépés egy lépcsőfok, ami ahhoz vezet, hogy jövőre még jobb legyen, szépen íveljen felfelé ez a dolog. Ezen kívül pedig az album az, amit a lehető legmagasabb minőségben szeretnénk elkészíteni, hogy minél több ember mozgassunk meg, minél többen látogassanak el a koncertjeinkre.

közösség

további frisss

lap tetejére