Kitartás és akaraterő: akrobatika és kötélugrás

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold és Gombkötő Regina • 2015. december 06., vasárnap •
Kézen-átfordulások, hátra szaltó közben dupla hajtás és fekvőtámaszból áthúzás - a Szombathelyi Kötélugró Klub akrobatikus elemekkel tarkított edzésén jártunk, közben persze a Mikulás is megérkezett.
Kitartás és akaraterő: akrobatika és kötélugrás

Az Aranyhíd Iskola tornatermében Varga Kató Anikó tartja azokat az órákat, amelyek az akrobatikus elemek biztos tudását hivatottak erősíteni. 


Kézen-átfordulások, szaltó, kötéllel szaltó, vagyis hátra szaltó közben egy dupla hajtás, aztán kézállásból, illetve fekvőtámaszból áthúzás, a többi között ilyen akrobatikus elemeket gyakorolnak lányaink - árulta el honlapunknak Bánhegyi Attila, Szombathelyi Kötélugró Klub vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az amerikai versenyzők gyakorlatai tele vannak akrobatikus elemekkel, ezért a szombathelyi lányoknak is tudni kell minden gyakorlatot, hogy magabiztosan vegyék fel a versenyt a tengerentúlon is.  

Azt is megtudtuk, hogy a 7-22 évesig minden korosztály képviselője jelen van az edzéseken, ez kb. ötvenfős tagságot jelent, amiben már nincsenek benne a főiskolás, egyetemista versenyzők. Az idei megyei Príma díj jelöltjei, Bánhegyi Attila és Füle Magdolna tanítványai az Aranyhíd Iskola tornatermét már kinőtték, így többek között a Simon Tira – Nagy Lola páros a tetőteret is használja már. 

A 14 éves korosztályban Világ Kupa-győztes Simon Tira jelenleg az egyik legtehetségesebb tanítvány. Az oladi Általános Iskola nyolcadikosa 4 évesen kezdte a sportágat űzni, majd kellő becsülettel és szorgalommal végezte a munkát, és az eredmények hamar jöttek. 


Az óvónőim lányai is ezzel a sporttal foglalkoztak, ők szóltak nekem. Aztán lementem és ott ,,ragadtam”. A páros versenyszámokat kedvelem a leginkább, mert Nagy Lola és közöttem nagyon jó a hangulat, és mindig tudunk egymásra figyelni. Nagyon jó a társaság, kemények az edzések, de nagyon élvezzük. Az akrobatika órák az átlagnál ugyan nehezebbek, de igyekszünk egyre több dolgot megtanulni – tudtuk meg Simon Tirától, a Szombathelyi Kötélugró Klub versenyzőjétől, aki jövőre a kőszegi Jurisich Gimnázium tanulójaként szeretné folytatni diákéveit.

Tira párja, a 16 esztendős Nagy Lola, a Nagy Lajos Gimnázium tanulója és immár 9 éve foglalkozik az ugrókötelezéssel. Lola weboldalunknak elmondta, hogy mindig örül, hogy mindig újat tanulhat. Tirához hasonlóan Ő is Párizsban, a Világkupán szereplő csapatban érezte eddig legjobban magát. 
Azért választottam ezt a sportágat, mert a kitartás és az akaraterő fontos számomra. Addig szeretném a kötélugrást űzni, ameddig csak lehet. Kiskoromban tornáztam, így könnyebben megy nekem az akrobatika. Heti 4 edzéssel készülünk a versenyekre és a szereplésekre – tudtuk meg nagy Lolától, aki nagyon élvezi a szerepléseket, hiszen a Falco kosármeccseinek szüneteiben, de a falunapokon, az orvosi konferenciákon, és más sporteseményeken is szívesen fellép.

És a végére egy jó hír, ahogy azt már megírtuk, a Komlósi Kata, Nagy Lola, Tóth Hanga. Simon Tira összeállítású 4 fős csapat (képünkön) a múlt hétvégén, Szentesen megrendezett országos csapatbajnokságon, az összetett versenyben a 2.helyen végzett és ezzel kijutott az Európa bajnokságra. Ugyanez a csapat megnyerte a két köteles négyes kategóriát.

A Mikulás alkalmából pedig megrendezték a kezdő kötélugrók Mikulás torNáját. Az amatőr verseny elsősorban azoknak a gyerekeknek a részvételével zajlott, akik nem régen kezdtek el ugrókötelezni. A versenyt egy gyorsasági játékos feladat zárta, ahol cseréltek a csapatok. Ebben a már tapasztaltabb versenyzők is indulhattak. 
Eredmények: óvodások 1: Fekete Zelma, 2. Leibinger Szafi, 3. Engelmayer Szófia.
1-2. osztályosok: 1: Varga Olívia, 2. Goldmann Eliza, 3. Horváth Mirjam.
3-4. osztályosok: 1. Halmosi Dézi, 2, Molnár Emma, 3, Forgó Anna.

A nagyobbaknál csak a játékon volt a hangsúly, a parti végén pedig fergeteges Mikulás hangulat alakult ki, melyben a Mikulás is táncra perdült.

közösség

további frisss

lap tetejére