Kiss Márton Balázs lesz a Jubileum arca?

Szerző: Frisss.hu Fotó:jubileum.ujeuropaalapitvany.hu • 2016. szeptember 20., kedd •
A séi zongorista bejutott a legjobb 20 közé. Itt voksolhattok rá szeptember 28-ig.
Kiss Márton Balázs lesz a Jubileum arca?

Idén 10 éves az Új Európa Alapítvány. Ennek alkalmából 5 ifjú tehetség kapja meg a művészeti kategóriában a Jubileum arca és a tehetség nagykövete címeket. A több száz eddigi nyertesből kiválasztottak 20 főt, akik között ott van Kiss Márton Balázs, séi zongorista is. De mit kell tudni róla?

Művészcsaládból származik, édesapja a szombathelyi szimfonikus zenekar vezetője, kürtművész, édesanyja fuvolaművész. Hatéves korában kezdett el zongorázni saját elhatározásából. Egy vendégségben látott oldalára fordított, barna zongora tetszett meg neki.

Kilenc éves korától rendszeresen járt versenyekre. Több nemzetközi megmérettetésen is dobogós helyen végzett, azóta is rendszeresen hívják külföldre koncertezni. 2006-ban Csehországban a 40. Nemzetközi Zongoraversenyen első helyet, 2009-ben Udine-ben második helyezést ért el, 2012-ben megnyerte a Forum Hungaricum ösztöndíjversenyét, 2016-ban pedig a bécsi Rosario Marciano Nemzetközi Zongoraversenyen 2. díjat nyert.

2014. februárjában Vásáry Tamás vezényletével, két hetes beugrással adta elő Beethoven c-moll zongoraversenyét. A Kossuth-díjas zongoraművész nagy elismeréssel nyilatkozott Marciról, kiemelve, hogy a mai fiatal zongoristák közül nagyon kevesen tudnak Mozartot, Beethovent jól előadni.
A fiatal zenész 2014-ben kitűnő minősítéssel diplomázott a grazi Zeneművészeti Egyetemen, ahol a következő tanévtől mesterszakon folytatta tanulmányait. 2016-ban felvételt nyert a párizsi Schola Cantorumba, Franciaország egyik legpatinásabb zenei főiskolájára.

Minden évben ad jótékonysági hangversenyeket is, és nagy vágya, hogy a komoly zenét minden magyarországi településre elvihesse. Ezért is indította el ebben az évben „Zene mindenkinek” című koncertsorozatát, melynek már több tucatnyi sikeres állomása volt. A zene mellett a sport is mindig érdekelte, egy időben sportriporter szeretett volna lenni, kedvencei a labdarúgás, tenisz és a sakk.

Jelenleg Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban koncertezik rendszeresen, külföldi tanulmányai mellett sosem feledkezik el szülővárosáról, ahol rendszeres támogatója a kórház gyermekosztályának.

Marcira még szeptember 28-ig tudtok szavazni. Itt dobhatjátok rá a voksokat!

 

Fotók:jubileum.ujeuropaalapitvany.hu

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére