Kiss Csaba nemcsak rutinos játékosként, de utánpótlás-edzőként is segíti az aligátorokat

Szita Róbert - Fotó: Cseh Gábor • 2017. augusztus 14., hétfő •
Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó szerint az AVUS elérheti célját is megkapaszkodhat az OB I-ben.
Kiss Csaba nemcsak rutinos játékosként, de utánpótlás-edzőként is segíti az aligátorokat

A korábbi 136-szoros magyar válogatott a Szeged (1988-1998), az FTC (1998-2000), a CN Sabadell (2000-2004), az Eger (2004-2010) és újra a Szeged (2010-2017) csapatában játszott mielőtt Szombathelyre érkezett. A Csacsi becenévre hallgató pólós ezen a héten már a Tófürdőn készült az AVUS csapatával. Vele beszélgettünk.  

Hogy érzed magad, milyenek az első szombathelyi élmények?
Az első benyomásaim minden várakozásomat felülmúlták, mind a csapatot, mind a helyi körülményeket illetően. Eddig is tudtam, hogy Szombathely városa jól élhető, de most már személyesen is meggyőződtem róla, hogy így van. Nem az udvariasság mondatja ezt velem, de eddig minden klappol.  

Milyennek látod a csapatot?
Már az OB I/B-ben is láttam a szezon végén egy-két szombathelyi meccset. Megtekintettem a fiatalokat, hogy ki milyen poszton, milyen teljesítményt nyújt. Akkor is nagyon pozitívak voltak már az élményeim, hiszen szoros meccsen is bátor és érett játékot mutattak az aligátorok. Az OB I-ben pedig igazán nagy szükség lesz az érett játékra, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy ég és föld a különbség az OB I és az OB I/B között. 

Te vagy az első erősítés, Veled a rutin is megérkezett Szombathelyre…
Azt gondolom, hogy a bennmaradáshoz majd’ minden poszton erősíteni szükséges. Érkeznek még rajtam kívül játékosok, de ami ennél is fontosabb, hogy folyamatosan tud támaszkodni a csapat a szombathelyi születésű fiatalokra. Az itteni utánpótlás erejét a helyi tehetségek és az itt dolgozó komoly szakemberek, a többiek mellett Matajsz Márk és edzőtársai mutatják.

Szerinted is igazi életpályát nyújthat a sportág a szombathelyi tehetséges fiataloknak?

Igen, hiszen Szombathelyen vízilabda-edzőket is képeznek majd, tehát adott a lehetőség, hogy 6-24 éves korig valaki a vízilabdával foglalkozzon. A Gothard Jenő Általános Iskola elsőseitől kedve az ELTE-SEK edzőképzésében résztvevő sportolókig adott az életpálya. A vízilabda tagozatos osztály indítása annak idején jó ötlet volt, ennek visszajelzése, hogy az egykori 6-7 évesek most is itt vannak és 19-20 évesként a csapat gerincét alkotják. Az OB I-ben szerepelve a szombathelyi fiatalok olimpiai- és világbajnokokat láthatnak játszani, ez pedig komoly vonzerőt jelenthet. Ezek a srácok akkor tanulhatnak a legtöbbet, ha testközelből láthatják, hogyan játszanak az igazán jó pólósok. A tehetséghez hozzáadják az erejüket, a kitartásukat, és igazán jó játékosokká, a csapat valódi hasznára válhatnak.

Megragadhat az OB I-ben az AVUS?
Abban bízom, hogy az ideérkező rutinos erősítéseknek és a szombathelyi tehetséges fiataloknak köszönhetően kiharcolhatjuk az első számú célt, a bennmaradást. Jó csapat lehet itt, Szombathelyen!

Nem csak játékosként számítanak Rád…
Amellett, hogy a felnőtt csapatban játszom, az utánpótlás-nevelésben is szerepet vállalok. Hamarosan kikristályosodik, hogy mi lesz pontosan a feladatköröm.

Életút
Kiss Csaba szülővárosában, Szegeden kezdett vízilabdázni 1988-ban. 1995-ben lett tagja az ifi-válogatottnak, még ebben az évben ezüstérmet szereztek a szegedi ifjúsági Európa-bajnokságon. 1996-ban junior Eb-ezüstérmes szintén Szegeden, klubjával pedig bejut a LEN-kupa döntőjébe.

1997-ben junior világbajnoki második helyezett lett. Ekkor, 1997-ben hívja meg Kemény Dénes a felnőtt válogatottba, mellyel 1999-ben Európa-bajnok lett Firenzében. 1998-ban a Ferencváros csapatához igazolt, 2000-ben magyar bajnok lett a csapattal. A következő idénytől a spanyol CN Sabadell játékosa. 2001-ben bronzérmet szerez a válogatottal az Eb-n. 2002-ben csapatával megnyerik a Spanyol Szuperkupát és másodikak a spanyol bajnokságban. A válogatottal bejut a Világliga döntőjébe.

2003-ban csapatával a KEK elődöntőjéig jut, illetve újra spanyol bajnoki ezüstérmet szerez. A válogatottal újra Európa-bajnoki bronzérmes. 2004 júniusában a Gerendás György által irányított ZF-Eger-be igazol. 2004-ben és 2005-ben bejutnak a Magyar Kupa döntőjébe. Ugyanebben az évben legnagyobb válogatottbeli sikerét aratja, ezüstérmet szerez a montreal-i világbajnokságon és bejutnak a Világliga döntőjébe is.

2006-ban újra Világkupa-döntős a válogatottal. 2007-ben az Egerrel megnyeri a Magyar Kupát, 2008-ban ezüstérmesek a magyar bajnokságban és a LEN-kupában egyaránt. 2010 óta ismét a Szeged játékosa, az elmúlt négy szezonban minden évben magyar bajnoki bronzérmes volt. Júliusban igazolt az OB I-es újonc AVUS csapatához. 
 

közösség

további frisss

lap tetejére