Kilencvennégy fiatal honvédtiszt a Kossuth téren

Szita Róbert • 2015. augusztus 20., csütörtök •
A hagyományokhoz híven idén is augusztus 20-án, a Parlament előtti Kossuth téren mondták el katonai esküjüket a fiatal honvédtisztek. Az esős ünnepen kilencvennégy hadnagy kardja meglendítésével „A hazáért mindhalálig!” felkiáltással zárta fogadalmát.
Kilencvennégy fiatal honvédtiszt a Kossuth téren

Most jó lenni katonának
A most végzett honvédtisztjelöltek jobb feltételekkel indulnak el a katonai pályán, mint az előttük álló nemzedékek – ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter még a hét elején, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a hadtudományi és honvédtisztképző kar diplomaátadó ünnepségén mondta. És valóban, idén júliusban új időszámítás kezdődött a Magyar Honvédségben: bevezették a katonai életpályamodellt, amelynek részeként 2019 januárjáig összesen átlagosan 50 százalékkal emelkednek a hivatásos és szerződés katonák fizetései.

Protokoll és az ünnepi beszédek
A nemzeti lobogó katonai tiszteletadással történő felvonása és a Himnusz hangjai után - közjogi méltóságok, miniszterek , országgyűlési képviselők, magas beosztású tábornokok és szülők, családok előtt - Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. A tárcavezető kiemelte, hogy ,,Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk.”
A miniszter hozzátette: mely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz, majd hozzátette: van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia. Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a magyarságért, a nemzetért érdemes dolgozni, ha kell harcolni.

Miután a fiatal honvédek letették tiszti esküjüket, Áder János köztársasági elnök ünnepi beszéde következett. Az államfő a szent királyunk örökségéről beszélt, majd a magyarok folyamatos küzdelmeire, az újjáépítésekre, a függetlenségi törekvésekre, és a szabadság kivívására emlékeztetett. Eleink példája bizonyíték arra, hogy a teremtő és a megtartó erő mi mindenre képes – hangsúlyozta a köztársasági elnök. 

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy a hidegháború veszélye visszatér Európába, de azt sem gondolta senki, hogy egy terrorista, lator állam sakkban tarthatja a fél világot, illetve, hogy a klímaváltozás háborús konfliktusokhoz is vezethet, vagy, hogy a modernkori népvándorlás ostromolja hazánkat is. A Magyar Honvédség főparancsnoka beszéde végén bátorságot, emberséget, erőt és egészséget kívánt a fiatal tiszteknek a katonai hivatásuk teljesítéséhez. 

A tisztavatást a díszmenet zárta.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére