Kiderült, miért mondott le Hende Csaba

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2015. szeptember 13., vasárnap •
A katonák nem hibáztak, ám úgy éreztem, hogy a felelősséget miniszterként vállalnom kellett, és le kellett mondanom – ezt Hende Csaba jelentette ki szombaton, a Polgári esték elnevezésű szombathelyi civil rendezvényen, amikor a kormányból való távozásának körülményeiről beszélt.
Kiderült, miért mondott le Hende Csaba

Hende Csaba volt honvédelmi miniszter az Őrvidékházban tartott eseményen – melynek vendége prof. dr. Csókay András idegsebész volt - kiemelte, hogy vannak a politikában olyan helyzetek, amikor egy miniszternek le kell mondania. Japánban, ha pár percet késnek a vonatok, lemond a közlekedési miniszter. Igaz ugyan, hogy nem ő állítja a váltókat és nem ő vezeti a mozdonyt, de az egészért mégiscsak ő felel - fogalmazott. 

Felelős mindig van
Hétfőn pedig súlyos kritika érte a Magyar Honvédség (MH) tevékenységét, pedig a magyar katonák tikkasztó hőségben, öt hőségriadó közepette is hősiesen tették nem kevés dolgukat, építették az első védelmi vonalat, most pedig építik már a másodikat is. Ugyanakkor felelősnek mindig kell lenni, és én vállaltam a felelősséget, mert van olyan helyzet, amikor a miniszternek fel kell állnia, ez ilyen volt – tette hozzá a volt tárcavezető. 

Az exminisztertől a frisss.hu azt is megtudta a helyszínen, hogy kormánykonferencián értékelték a minap az ágazatokat, és az MH képességei akkor is szinten maradtak, amikor a források csökkentek. Hende Csaba miközben a katonák illetményemelésének fontosságáról is szólt, azt hangsúlyozta, hogy Szombathely országgyűlési képviselőjeként rendkívül büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot.

Szombathelyi Fidesz 
Az országos politika után a helyi közélet is szóba került, ekkor mondta Hende Csaba, hogy a politika sokszor olyan, mint a párizsi, aki szereti, az ne legyen kíváncsi arra, hogyan készül. 
A polgári oldal nagy előnye, hogy tudjuk azt, hogy az evésen és az iváson kívül is van értelme az életnek. Ezt a közösséget újra életre szeretnénk kelteni Szombathelyen, kiváló Fidesz- és KDNP csoportra, sőt egy olyan támogató körre is szükség van, amely mindig táplálja a magot - mondta. 

Hozzátette: kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni.

Előzmények 
Amint azt már honlapunk is megírta, a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének hétfői ülésén tekintették át az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a Magyar Honvédség elvégzett feladatairól, és a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról is. A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezután a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására Simicskó Istvánt kérte fel, akit szerdán Áder János köztársasági elnök már ki is nevezett.

 

közösség

további frisss

lap tetejére