Kiderült, mi a tartós párkapcsolat titka

Szerző: frisss.hu/nlcafe.hu - Fotó: wallpaper-gallery.net • 2017. április 18., kedd •
Csak pozitívan!
Kiderült, mi a tartós párkapcsolat titka

A közösségi oldalak berobbanásával, sokkal inkább szakításokról és új szerelmekről hallani, mint tartós, erős párkapcsolatokról. Könnyebb ismerkedni, és ha probléma van a kapcsolatban, azt sokan nem párjukkal beszélik meg, hanem inkább más karjaiba vetik magukat. Mit tehetünk, hogy ne így alakuljanak a dolgok?

Dr. Sara Algoe egy friss viselkedéstudományi kutatást végzett, amiből kiderült: a tartós párkapcsolat nyitja a pozitív gondolkodás. Ehhez hozzá tartoznak olyan apró figyelmességek, mint a hála vagy a köszönetnyilvánítás kifejezése a szerelmünk felé.

A kutatásban 65 olyan pár vett részt, akik régóta tartó, - saját bevallásuk szerint – boldog párkapcsolatban élnek. A szakemberek a vizsgálat során napról napa felmérték a felek elégedettségét és a társukhoz fűződő kapocs erősségét.

Fotó: wallpaper-gallery.net

Kiderült, hogy a nagylelkűség, illetve a hála azok az érzelmi reakciók, amik egyfajta párkapcsolati élénkítő-injekcióként hatnak. A kedves gesztusok, erősítik a két ember közti szálat, mivel a kedvezményezett fél hálát érez ezekért a tettekért, pillanatokért. Ilyen például egy örömmel összedobott vacsora, ha a párunkat meglepjük valamilyen aprósággal, vagy egy-két órányi nyugalmat biztosítunk neki, ha egy kis egyedüllétre vágyik.  

A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy ezek a mindennapi érzelmi reakciók nem képesek megteremteni a lekötelezettség érzését, valamint a kapcsolati kötelék megszilárdítását sem. 

via nlcafe

közösség

további frisss

lap tetejére