Kiderült, hogy miért vagyunk rákattanva a szénhidrátokra

Szerző:SpacePanda Fotó:thickslicepizza.com • 2016. szeptember 15., csütörtök •
Ezért választod a hizlaló pizzát a ropogós saláta helyett.
Kiderült, hogy miért vagyunk rákattanva a szénhidrátokra

Ha elmentek a haverokkal kajálni, nem meglepő, hogy előbb ültük be egy pizzázóba, mint egy salátabárba. A tudósok szerint nem a saját gyengeséünk miatt választjuk inkább a "bűnözést", hanem azért, mert képesek lehetük kiérezni a keményítő ízét az ételekből.

Jelenleg öt alapíz létezik: az édes, a sós, a savanyú, a keserű és az umami. Az utóbbit hét éve csapták hozzá csoporthoz. Ezt a paradicsomból, a sajtfélékből, a spenótből és a halból érezzük ki. Most úgy tűnik, megjelent egy hatodik változat is, mégpedig a keményítő. Ez egy összetett szénhidrát, amit egyfajta lisztes ízként érzékelünk. Megtalálható például a pizzában van egy ropogós sajtos pogiban is.  

Fotó:cooking.my.panasonic.com

A témában az Oregoni Állami Egyetem szakemberei kutakodtak. A teszt egyik része során a résztvevőknek különböző szénhidrátoldatokat kellett megkóstolniuk, majd elmondaniuk a tapasztalataikat. Szinte mindenki képes volt kiérezni a szénhidrátot belőlük, az európaiak a szerint a tésztára, az ázsiaiak szerint pedig a rizsre hajaz a dolog. A többség abban egyezett meg, hogy a lisztre emlékeztet legjobban.

A kutatás második blokkjában az alanyoknak olyan vegyületeket is adtak, amik megakadályozzák, hogy nyáluk lebontsa a cukormolekula-láncokat kisebb részekre, ekkor már nem sikerül kiérezniüka lisztes ízt. A szakemberek ebből arra következtettek, hogy a rövidebb cukormulekula-láncok okozzák a lisztes érzést, és egyáltalán nem édes érzetet hagynak a szánkban.  

Fotó: peakshop.hu

Ahhoz, hogy a keményítő csatlakozhasson a hivatalos ötöshöz, még további kutatásokra van szükség és persze arra, hogy beigazolódjon a felvetés. A tudósok jelenleg azokat a receptorokat keresik a nyelven, amelyek ezt az ízt külön érzékelhetik.  

közösség

további frisss

lap tetejére