Kevesebbet kell várni az utalásra szeptembertől

H.Maja • 2015. április 20., hétfő •
A bevezetendő elszámolási rendszernek köszönhetően hetvenöt perc alatt megérkeznek a küldött összegek.
Kevesebbet kell várni az utalásra szeptembertől

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója bejelentette, hogy 2015. szeptemberétől a bankközi átutalás új rendszerben, naponta tíz elszámolással működik majd. Ez azt jelenti, hogy míg eddig – elvileg – két és fél órába telt, amíg a címzett bankszámláján elszámolták az utalt összeget, mostantól erre fele ennyi időre, egy és egy negyed órára lesz csak szükség.

2012 előtt egy-egy utalásra egy teljes napot is várnunk kellett, ha még bárki emlékezik rá. 2012-ben indult a napi átutalás öt ciklussal, ami reggel nyolc óra és 16.30 között zajlott. A napi öt ciklusos újítás lényeges előrelépést jelentett a kiszámíthatóság terén is. Az idő azonban halad, a magyar rendszer sem szeretne nagyon lemaradni a nemzetközi összehasonlításban, ezért a most bejelentett gyorsítás.

Az időpontok is módosulnak, már reggel 7.30-tól működik a Giro, egészen 17 óráig. Magyarul, ha négy óráig még nem pittyent telefonunk, az esély még egy újabb óráig élni fog a várt összeg aznapi számlánkon való landolására.

A napi tíz elszámolással Magyarország az élmezőny közelébe kerül majd, de azért van még tovább is. Léteznek ugyanis olyan országok, még Európában is, ahol már most működik az azonnali utalás. Ehhez azonban Dániába, Svédországba, vagy az Egyesült Királyságba kéne költöznünk, de ezt ezer más okból nem javasoljuk. Várjunk inkább még egy-két évet, amíg nálunk is a gomb lenyomásának pillanatában elutalódik a rögzített összeg, addig meg örüljünk a kicsit több, mint egy órának!

közösség

további frisss

lap tetejére