Készülj hatékonyan a vizsgaidőszak alatt is!

Frisss/player - fotó: bbc, digmydata • 2017. január 07., szombat •
A Pomodoro technikának köszönhetően gyorsan és pontosan sajátíthatjuk el a tananyagot.
Készülj hatékonyan a vizsgaidőszak alatt is!

Bizony javában tart már a felsőoktatási intézményekben a vizsgaidőszak. Ez a néhány hét alaposan megviseli az érintett diáksereget, hiszen kóros kialvatlanságban szenvednek és akkor még nem ejtettünk szót arról a stresszről, amely éri őket. Pedig nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy könnyen és legfőképp gyorsan megtanuljuk az anyagot.

Ehhez persze nem árt elsajátítani Francesco Cirillo által megálmodott Pomodoro technikát. Az olasz fiatalember volt az első, aki felvállalta azt, hogy a vizsgaidőszak túlnyomó részében minden másra elpazarolta értékes idejét. Ennek ellenére bizonyította hatékonyságát ez a tanulási technika, erről tett beszámolót Cirillo és sokan mások is.

Elsajátítása csupán néhány lépésből áll:

- Felméred mekkora tananyagot kell megtanulni és megszámolod, hány nap áll még rendelkezésre a vizsgáig,
- Ésszerűen beosztod a tananyagot, amit teljesíteni is lehet,
- A tanulási fázis összesen 25 percig tartson, majd tarts 5 perc szünetet. (Fontos, hogy a pihenés alatt más jellegű tevékenységet végezzünk!)
- Ismételgessük a tanulási és a pihenési szakaszokat.

Hogy az anyag elraktározódjon és szellemileg se égjünk ki, 4 etapot követően fél órás szünetet tarthatunk!

Neki köszönheti sok egyetemista, hogy kisujjból kirázzák a vizsgán a tananyagot. A képen Francesco Cirillo.

S hogy miért érdemes kipróbálni és alkalmazni a Pomodoro technikát? Leginkább azért, mert értékes órákat lehet megspórolni. Az sem mellékes szempont, hogy a félórás tanulásra szánt időben jobban megragad bennünk az anyag, nem fárad el az agy sem és jobban gazdálkodunk az energiánkkal. Végezetül megtanít ez a technika rendszerben gondolkodni és akár kétszer annyi információt leszünk képesek eltárolni, ugyanakkora erőfeszítés mellett.

közösség

további frisss

lap tetejére