Kék sétával hívták fel a figyelmet az autizmussal élőkre Szombathelyen

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 03., hétfő •
Rengetegen vonultak utcára az autizmus világnapján.
Kék sétával hívták fel a figyelmet az autizmussal élőkre Szombathelyen

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és rohamosan növekvő számára. Ebből az alkalomból rendezték meg vasárnap Szombathelyen a kék sétát.

Mi az autizmus?

Erre az egyik  leghitelesebb választ Viktortól,  Asperger-szindrómás autista vloggertől kaphatod meg. De nemcsak az alapokkal kerülhetsz tisztába a segítségével, olyan témákat boncolgat az autisták szempontjából, mint a párkapcsolat, a szerelem, az érintés, vagy a kommunikáció. 

A délután folyamán az érdeklődők megismerkedhettek Aranyhíd Nevelési-Oktatási és Integráció Központ aulájában az autizmus-ellátás különböző helyi intézményeivel. Bemutatkozott a Micimackó Óvoda, Aranyhíd EGYMI, Váci Mihály Általános Iskola, Holnap Háza Lakóotthon, Ma Háza Foglalkoztató, RUM - Kastély EGYMI és Csimborasszó Gyermekközpont.

Ezután elindult a séta a Mesebolt Bábszínház művészeinek vezetésével, akik rögtön vidám hangulatot varázsoltak. Miközben szólt a zene, a résztvevők kék lufikkal vonultak az Óperint utcán, a Kiskar utcán át a Fő térig, ahol tettek egy kisebb kört, a Városházához érve pedig elkezdődött az ünnepi műsör.

Puskát Tivadar polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd köszöntőt mondott Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány elnöke, valamint Nádorné Vörös Ibolya, az Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért elnöke.

Az ünnepségen felléptek a Weöres Sándor Színház színészei és a Mesebolt Bábszínház művészei.

A program ezután a Savaria Mozi előterében folytatódott, az ÉletKék című fotókiállítással. A különleges tárlat az autizmussal élő gyerekek világát mutatja be egy-egy jól elkapott pillanaton keresztül.

A világnapot a Testről és lélekről című film vetítésével zárult.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére