Katonák itt, katonák ott, katonák mindenhol

Szita Róbert • 2015. szeptember 15., kedd •
A Magyar Honvédség szeptemberben három nagyszabású gyakorlaton is jelentős csapatmozgásokat hajt végre az ország közútjain. Szombathely körzetében szeptember 16-19 között tapasztalhatjuk katonai gépjárműoszlopok közlekedését.
Katonák itt, katonák ott, katonák mindenhol

A Honvédelmi MInisztérium hivatalos honlapjának tájákoztatása szerint az őszi hazai és nemzetközi gyakorlatok előkészületi, valamint végrehajtási fázisai az ország közútjait is érinti.

Gyakorlatok és csapatmozgások

A Határozott Fellépés 2015 gyakorlat ideje alatt személyi állományt és technikai eszközöket szállító honvédségi konvojok közlekednek, a Brave Warrior 2015 keretében pedig haditechnikai eszközöket csoportosítanak át, emiatt főként az amerikai szárazföldi haderőhöz tartozó harci járművek mozgása várható, a menetoszlopokat technikai és egészségügyi biztosítást végző járművek is kísérik - tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától.

A Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Képzés 2015 (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course – CJPRSC 2015) gyakorlat keretében a Bakonyban és a Dunántúl nyugati részén, így Szombathely körzetében lehet számítani elsősorban repülő eszközök, illetve más katonai járművek megjelenésére. Erre a feladatra szeptember közepén tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet érkezik.

A gyakorlat keretében egy E3A AWACS felderítőgépet telepít Magyarországra a NATO, valamint a gyakorlatra a pápai bázisrepülőtérre telepítenek még huszonkét légi járművet különböző NATO-tagállamokból. Ezek között amerikai katonai gépek is lesznek, várhatóan katonai mentőhelikoptereket (MEDEVAC) is alkalmaznak majd a felkészítés során.
A Magyar Honvédség az utakon közlekedők és a lakosság türelmét kéri az érintett területeken – írta a Honvédelmi Minisztérium.

Sorkatonaság? Nem!

Közben a Honvédelmi Minisztérium határozottan cáfolta azt az internetes közösségi oldalakon terjedő alaptalan híresztelést, amely a sorkötelezettség visszaállításával riogat, hamis behívóparancs fénymásolatát terjesztve.
A Honvédelmi Minisztérium többször határozottan kijelentette, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében békeidőszakban nincs sorkötelezettség. Magyarország katonái - szoros együttműködésben a rendőrökkel - a jelenlegi feszült migrációs helyzetben is biztosítják minden magyar állampolgár védelmét.

/Forrás: hm.gov.hu/
 

közösség

további frisss

lap tetejére