Karácsonyra hangolódunk a Sopron Gospellel

Nemes Judit • 2015. december 20., vasárnap •
Szombathelyen lép fel vasárnap a Sopron Gospel. Kun Olgával, a zenekar vezetőjével beszélgettünk az együttes jelenéről, múltjáról és a mostani koncertről.
Karácsonyra hangolódunk a Sopron Gospellel

A tízéves győr-moson-soproni zenekar először látogat a vasi megyeszékhelyre, a Szombathelyi Advent 2015 programsorozatában hallhatjuk őket.

Mindannyian más-más stílusban voltunk jártasak, különböző területen tevékenykedtünk: van köztünk rockzenész, jazz-énekes vagy éppen klasszikus zenével foglalkozó tag is, ám a barátság összekötött minket. 2005-ben Szilágyi Mária énektanár - akihez többen is jártunk - felvetette, hogy lehetne alapítani egy gospelt játszó zenekart, hiszen ez a műfaji megkötéseket tekintve elég tág irányzat, több műfajt ötvöz, és úgy gondolta, hogy ebben mindannyian jól éreznénk magunkat. Azonnal megfogott minket a stílus, így jött létre 2005-ben a Lovely Sun - mondta el nekünk a kezdetet Olgi.

Fotó: Traxler Gábor

Megtudtuk azt is, hogy 2006-ban az együttes új formát öltött, néhány tagcsere után felvették a Sopron Gospel nevet. Az évek múlásával pedig már nemcsak az együtt zenélésen volt a hangsúly, egyre inkább magukévá tudták tenni, egyre jobban belemélyedtek a műfajba. A zenekar autentikus amerikai gospelt játszik, ez afrikai sprituálékból, vallásos énekekből fejlődött ki és csak az 1930-as években jelent meg egyházi szertartásokon.

A zenekar vezetője szerint éppen ez a vallási kötődés volt az, amiért az emberek az elején idegenkedtek ettől a zenétől, azt gondolták, hogy nagyon kötött, vallási-térítő zene, ám a koncertjeik során képet kaptak arról, hogy itt elsősorban nem erről van szó, hanem a felszabadult örömzenélésről. Olgi kiemelte, nem vallási, vagy valláshirdetési célokból jött létre a formáció. Céljuk mégis a gospel népszerűsítése, a közönség és saját maguk szórakoztatása, a dalok üzenetének közvetítése a közönség felé. "Ezt képviseljük a színpadon és olyan értékeket sugároznak a dalszövegek is, amik mindig és napjainkban egyre inkább aktuálisak, a toleranciáról, a békéről, az összetartozásról és a szeretetről" - tette hozzá a zenekarvezető.

Fotó: Traxler Gábor

Nemcsak gospel dalok szerepelnek a repertoárjukban, öt évvel ezelőtt True Colors címmel adtak koncertet, ebben ismert dalokat, slágereket bújtattak "gospel köntösbe" és ennek mintegy folytatásként 2013-ban Afrika címmel újabb saját szervezésű koncerttel varázsolták el a közönséget. Így fellépéseiken nemcsak a I've Got A Testimony, a Didn't It Rain, a His Eye Is On The Sparrow, a Sing Hallelujah, az Amazing Grace dallama csendül fel, hanem a True Colors, a Toto együttestől az Africa, Aretha Franklintől a Respect, George Michaeltől a Freedom, Billy Joeltől a The River Of Dreams vagy adventben az All I Want For Christmas, a Let it Snow, a White Christmas is.

A megalakulás óta számos helyen léptek fel, hazánkban és külföldön is. Az elmúlt években olyan sikeres fellépéseket tudhatnak maguk mögött, mint a schönbrunni, valamint a soproni karácsonyi vásáron való részvétel, évente több ausztriai helyszínen is van lehetőségük megmutatkozni: Bad Sauerbrunnban, Leobersdorfban, Ruston, Wiener Neustadtban, valamint, kétszer is meghívták őket a Prágai Spiritual Festre.

Az idei adventben Szombathelyen is hallhatjuk a Sopron Gospelt, december 20-án 16 órától a Fő téri színpadon lépnek fel. A város egyébként nemcsak azért különleges számukra, mert első alkalommal lépnek fel itt, hanem mert a billentyűsük, Németh Gábor is szombathelyi, ezért Sopron mellett ide is húz a szívük.

A zenekar tagjai: Horváth Gabriella ének, vokál - Árva Edina ének, vokál - Szénási-Szabó Diána ének, vokál - Kun Olga ének, vokál - Márton Annamária ének, vokál - Vida-Veres Imola ének, vokál - Czupy Antal gitár, ének, vokál - Németh Gábor billentyű, ének, vokál - Vida Mihály dob -  Jancsó Miklós basszusgitár.

közösség

további frisss

lap tetejére