Kapusbravúrok, mesteri szöktetések és gólok

SzR - Fotó: Tóth Arnold • 2017. február 18., szombat •
A gombfoci valódi ,,fejjáték”, melynek egyszerű szabályai leképezik a nagypályás labdarúgás szabályait. Nemzeti sportunk Szombathelyen is reneszánszát éli.
Kapusbravúrok, mesteri szöktetések és gólok

A biliárd, a sakk és a labdarúgás keverékeként a taktikai és az ügyességi elemek teszik még népszerűbbé a gombfocit, mely a világon az egyetlen a jelenleg űzött sportágak közül, ami magyar találmány, így aztán még az is lehet, hogy hamarosan hungarikummá nyilvánítják. 

História
A magyar népi játékot az 1910-es években említik először és a nagypályás labdarúgással szinte párhuzamosan fejlődött, majd a városokban terjedt el, de a falvakban is nagyon hamar tért hódított az 1950-es években. A hatvanas években hazánk legnépszerűbb gyermekjátékává, majd 1989-ben, a Magyar Asztali-labdarúgó Sportszövetség megalakulásával minősített és nemzetközileg is elismert sportággá vált. 

Brazíliától Szombathelyig népszerű
A 2004-es III. világbajnokság után Magyarország mellett már Spanyolországban és Brazíliában is rendkívüli népszerűségnek örvend a sportág, az egykori portugál gyarmaton, ahol a labda egy gömbölyű filcgolyó, hiszik, nem hiszik, hárommillió igazolt játékos gombfocizik.   
Ezután először csak nosztalgiának tűnt, hogy sokak örömére feltámasztják a szombathelyi gombfoci-életet, aztán ,,evés közben jön meg az étvágy” módjára már az NB III-as bajnokságot is megnyerte a Vasi Gombfoci Egyesület (VGE). 
Ezt a sportágat is a kiváló szöktetések, a fantasztikus átadások és a kiváló kapusbravúrok jellemzik – tudtuk meg Benkő János klubelnöktől, aki maga is aktív tagja az immár NB II-es VGE gombfoci-csapatának. A lelkes gombozók a Herényiek Házában leltek otthonra, itt készülnek fel az esztendő nagy versenyeire.

Beindult a versenyszezon

Idén első ízben a január végén megrendezett Jurcsik Gábor Emlékversenyen álltak asztalhoz az immár NB II-es VGE gombozói. Puskás Zoltán, Benkő János és Angler Lajos az ,A’ ligában a 7. helyet, míg a ,B’ ligában az előkelő 2. helyet érték el. Az egyéni küzdelmek során Szirmay Endre 6. helyen, míg Debreczy István a 8. helyen végzett a főversenyen, a másodosztályt viszont Szirmay megnyerte Debreczy előtt, míg a harmadosztályban Garamvölgyi József a dobogó harmadik fokán végzett. 

A február második hétvégéjén megrendezett Barátság Kupáról és annak eredményeiről pedig ITT írtunk. 

Nemzeti sport
A médiának köszönhetően tapasztalhatjuk, láthatjuk, illetve olvashatjuk, hogy a legtöbb ország saját nemzeti sportággal rendelkezik, melynek hagyományait különös gonddal ápolja, jelenét és jövőjét pedig figyelemmel kezeli. Miért ne lehetne sportos nemzetünknek is egy saját nemzeti sportága – teszi fel a költői kérdést Horváth Imre, a Nemzetközi Szektorlabda Szövetség elnöke, aki szerint ,,két ember szíve között a legrövidebb út a játékon keresztül vezet.” És, hogy mennyire népszerű a gombfoci, arra kiváló bizonyíték, hogy a Budai Várban, a Szentháromság téren, a Mátyás templommal szemben lévő Magyarság Házában, a ,,Mi magyarok” című kiállításon a sporttal kapcsolatban rendeztek be két szobát, melyek közül az egyik kizárólag a magyar találmányról, a gombfociról, illetve a szektorlabdáról szól. Keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható. 

Bajnoki küzdelmek
A szombathelyi gombozók, a Vasi Gombfoci Egyesület színeiben áprilisban kezdik meg NB II-es szereplésüket, előtte azonban még március 11-12-én Vas megye bajnoki címéért is asztalhoz állnak. A helyszín Táplánszentkereszt lesz. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére