Káosz az Öntő és a Szent Imre herceg utca kereszteződésében

Frisss - fotó: Bodorkós Máté, KRESZ, nonstop • 2017. augusztus 16., szerda •
Nem létező közlekedési tábla okoz gondot az autósoknak és a bicikliseknek.
Káosz az Öntő és a Szent Imre herceg utca kereszteződésében

Egy olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy néhány napja új tábla került az Öntő utca végén található kereszteződésbe. A közlekedési táblát kiegészítő jelzés került elhelyezésre, ami több szempontból is érdekes. A bábeli zűrzavar forrása az a kerékpárosoknak szóló kiegészítés, amely elméletileg engedélyezné a baloldalra való kihajtást. A probléma azonban, hogy az utca túloldalán kerékpárút található, ráadásul a kereszteződésben kötelező haladási irányt szab meg a közlekedők számára a tábla.

Megkerestük a szakma nagy tudójának számító Unger Józsefet, aki készségesen segített eligazodni a táblák okozta zűrzavarban.

Az a gond, hogy ilyen kiegészítő tábla nem létezik, ez pedig összezavarhatja a közlekedőket - mondta a szakember. A kék tábla ugyebár a kötelező haladási irányt szabja meg, így ha a kerékpárosoknak akarunk engedményt adni, akkor a KRESZ 13 paragrafusa ad iránymutatást. A közúti jelzésekről szóló részben található egy 18/e jelű ábra, ez lenne a szabályos ábra, amelyen kék keretbe foglaló irányjelzés segíti a bicikliseket.

Egyébként nem csak a táblák okoznak fejfájást ezen az útszakaszon, mert több autós is a haladási irányt figyelmem kívül hagyva balra hajt ki, ezzel pedig sokszor dugót okoznak és hosszú percekig tartó várakozásra ítélik autós társaikat.

 

13. § Utasítást adó jelzőtáblák

(1) Az utasítást adó jelzőtáblák:

a) „Kötelező haladási irány” (17., 18., 19/a., 19/b. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban (irányok valamelyikében) kell továbbhaladni. A tábla alatt elhelyezett autóbuszt (18/d. ábra) vagy kerékpárt és nyilat (nyilakat) (18/e. ábra) mutató kiegészítő tábla azt jelzi, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbusz vagy a kerékpáros a jármű jelképét feltüntető kiegészítő táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban haladhat tovább.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére