Jönnek a pályázati pénzek, milliárdok jutnak Szombathely fejlesztésre

frisss.hu • 2016. május 09., hétfő •
Egyes beruházások még a tervezési szakaszban vannak, mások már csak arra várnak, hogy megkezdődjenek a kivitelezési munkálatok. Egyszerre több fejlesztésen dolgozik a városvezetés, és a tervek szerint néhány éven belül nemcsak külsejében újul meg Szombathely, de komoly összegekkel támogatják a vállalkozásokat is. Az áprilisi közgyűlésen hozott döntések részleteiről Illés Károly alpolgármestert kérdeztük.
Jönnek a pályázati pénzek, milliárdok jutnak Szombathely fejlesztésre

A mostani, 2020-ig tartó európai uniós ciklus az utolsó, amelyben a jelenlegi formájában vissza nem térítendő forrásokra lehet pályázni. Éppen ezért az ország- és a városvezetés fontosnak tarja, hogy az összegek legnagyobb részét gazdaságfejlesztésre fordítsa. Ezt szolgálja például a közúthálózat felújítása. – A pályázat új út megépítésére nem ad lehetőséget, de számos, rossz állapotban lévő gyűjtőút rendbetételére igen. Továbbá a tervek szerint bicikliutak és körforgalmak is épülnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) belül lehívható mintegy 14,6 milliárd forintból.  A kerékpárút-hálózat fejlesztéséről például már februárban döntött a közgyűlés, a pályázatot határidőre beadtuk, az irányítóhatóság válaszára várunk – mondta Illés Károly a Frisss FM műsorában.

Szintén a gazdaság élénkítését szolgálja a város ipari parkjainak fejlesztése. A cél az, hogy a Szombathelyen letelepedni vágyó cégeket összközműves, teljes infrastruktúrával rendelkező területek várják. Az alpolgármester kitért arra is, hogy a Sárdi-ér utcai ipartelepen tervben van egy városi központi egységes szolgáltató telephely kialakítása, ahol a SZOVA, a SZOMHULL és a TÁVHŐ is helyet kapna. Ez a költséghatékonyságon túl az eszközpark egy helyre telepítése miatt is célszerű lenne.

Illés Károly kiemelte: a legutóbbi közgyűlésen véglegesítették azt a tervet, amely szerint a volt strand területére költözne a járóbeteg-ellátás, és ennek köszönhetően folytatódna az egy orvos egy rendelő elv megvalósítása. Szintén ezen az ülésen tárgyaltak a „Zöld város kialakítása” című pályázatról is, amelynek keretében a Dolgozók úti sportligetet újítanák fel. A tervezés hamarosan megkezdődik, de annyi bizonyos, hogy a jelenlegi pályarendszer felújítása mellett újakat alakítanának ki, továbbá öltözőket, zuhanyzókat is építenének.

Régóta várat magára a Vásárcsarnok felújítása, egy TOP-os pályázatnak köszönhetően most ez is megvalósulhat. – A tapasztalatok szerint a vásárlók szeretik a piacot, struktúrájában ezért nem is változna. A „B” épület vasszerkezete azonban annyira megromlott, hogy helyette teljesen új csarnokot kell építeni. A tervek már készülnek. A programon belül bölcsőde- és óvodafejlesztésre is lehet pályázni, közel egymilliárd forintból kilenc intézmény újul meg kisebb-nagyobb mértékben – sorolta az alpolgármester, aki szólt arról is, hogy minden TOP-os pályázatot határidőre beadtak, reményeik szerint még az idén, de legkésőbb jövőre mindenhol megkezdődhetnek a felújítási munkálatok.

A Szent Márton Terv keretében több ütemben több százmilliárd forintos beruházások lesznek. A legutóbbi közgyűlésen arról volt szó, hogy a Szent Márton-templomot és a Fő teret sétánnyal kötik össze, továbbá a képviselők határoztak arról is, hogy rendbe teszik a tízemeletes házak alatt található sétányt és a hozzá tartozó parkot. – Az engedélyes tervek már megvannak, a közmű-rekonstrukciók és a támogatási szerződés aláírása után megkezdődhet a beruházás – tette hozzá Illés Károly.

Szintén ennek a programnak a keretében hosszú idő után megújulhat az MMIK. Az alpolgármester elmondta: vizsgálták, hogy érdemes-e egyáltalán megújítani az épületet, de úgy tűnik, lenne rá igény. Egyrészt a jelenleg mostoha körülmények között működő bábszínház és több civil szervezet is otthont kaphatna a házban. Konkrét tervek még nincsenek, de az valószínűsíthető, hogy szerkezetéig le kell bontani az épületet, amit többek között szigetelni kell.

– A Szent Márton Terv keretében megvalósuló közterületi beruházások szemlátomást is nagy változást hoznak majd a város életében. Több olyan terven is dolgozunk viszont, amelyek kevésbé kézzelfoghatóak és látványosak, gazdasági szempontból azonban nagyon fontosak, és további fejlesztéseket generálhatnak – fogalmazott Illés Károly alpolgármester. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére