Jobban tanul a gyerek, ha videojátékozik?

vkriszzi-origo.hu • 2014. november 12., szerda •
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyors tempójú, akciókkal teli videojátékok játékosainak javult az észlelése, a figyelme és a gondolkodási képessége. A jelenség magyarázata azonban nagyrészt ismeretlen volt. A Rochesteri Egyetem kutatócsoportja Daphne Bavelier agykutató vezetésével, 10-14 emberből álló csoportok részvételével végzett viselkedési teszteket a mechanizmus felderítésére – írja az MTI.
Jobban tanul a gyerek, ha videojátékozik?

Megfigyelték, hogy az akciójátékokat játszó résztvevők jobban teljesítették a minták megkülönböztetésén alapuló feladatokat, mint azok, akik nem játszanak ilyet. A videojátékosok sikerének titka, hogy fejlettebb észlelési sablonokat alkalmaznak, amelyeket az agy alakít ki a külvilágról az észlelési tapasztalatok alapján – írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) legújabb számában.

„Agyunk folyamatosan épít modelleket, sablonokat a világról, így élesedik az dolgok felismerésének képessége. Minél jobb a sablon, annál jobb az agy teljesítménye. Most már tudjuk, hogy az akcióval teli videojátékok játszása jobb sablonokat eredményez” – magyarázta Bavalier.

Megvizsgálták azt is, hogy a rendszeres videojátékosok azért teljesítenek-e jobban, mert jobbak az agyi sablonjaik, vagy vajon az akciójátékok használata javította a képességeiket. Olyan önkénteseket kerestek, akiknek kevés videojátékos tapasztalatuk volt, és a vizsgálat részeként arra kérték őket, kilenc hét alatt játszanak ötven órát akciódús videojátékokkal. Egy másik csoportot arra kértek, hogy ugyanennyi ideig akció nélküli videojátékokat játszanak. Ezután következtek a tanulási feladatok.

„Az akciójátékok játékosainak jobb sablonjaik alakultak ki a tanulási feladatokhoz, sokkal gyorsabban is tanultak” – mondta a kutató. Sok hónappal később azt is megvizsgálták, az akciójátékokkal "edzett" résztvevők még mindig jobban teljesítik-e a feladatokat, mint a kontrollcsoport, és azt tapasztalták, az így szerzett képesség tartósan megmaradhat.

közösség

további frisss

lap tetejére