Jó hír: már csak kettőt kell aludni a karneválig

frisss.hu, MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2015. augusztus 25., kedd •
Rossz hír: Orbán Viktor mégsem jön. A karneválra legalábbis biztosan, ősszel ellenben valószínű.
Jó hír: már csak kettőt kell aludni a karneválig

Benne vagyunk a nagy hajrában, holnap után kezdődik a 16. Savaria Történelmi Karnevál. Ma éjféltől elkezdik lezárni a belvárost, bár a szervezők ígérik, a környéken lakók érdekében megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy hétfőn gyorsan visszaálljon minden a régi kerékvágásba.

Koczka Tibor, alpolgármester újra kiemelte a sokak által kritizált módosítást, vagyis az augusztus utolsó hétvégi időpontot. Egyrészt nyomós indok volt, hogy ne az augusztus 20-i ünnepi hosszú hétvégével legyen egy időben, hanem máskor. Sőt, remélték – ami amúgy ha minden igaz, be is fog válni – hogy jobb idő lesz ezen a hétvégén. Az alpolgármester viszont kiemelte az idei szervezés egyik fontosságát, hogy igyekeztek a korábbinál jobban bevonni a helyi civil szervezeteket, a vállalkozókat a karnevál szervezésébe és előkészítésébe.

Csapláros Andrea, a Savaria Karneválért Közhasznú Alapítvány elnöke, múzeumigazgató elmondta: a felújított Iseum is a kiemelt karneváli helyszínek között szerepel, itt élőben kívánják bemutatni azt a szertartást, amellyel Ízisz istennő előtt hódoltak papnői.

Grünwald Stefánia, a karnevált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy huszonhárom helyszínen több mint háromszáz programot kínálnak a négy nap során, a Történelmi Témaparkban idén is egymást követik majd a harcászati bemutatók, köztük olyan hagyományőrző csapatok is bemutatkoznak, amelyeket eddig még nem láthatott a közönség a karneválon. Ilyenek például a római katonaéletet bemutató bolgár Abritus Hagyományőrző Csoport, a XIII. századi milicista hadviselést megidéző Bandérium Hungarorum, valamint a honfoglalás kori magyar lovas harcmodort és a felszereléseket tudományos alapossággal ismertető Magyar Történelmi Íjász Társaság is. Idén is lesz a Ferences-kertben Tüzes játék, újra kinyit az Öreg Város Vására, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája, a különböző színpadokon egymást követik a könnyűzenei koncertek.

Grünwald Stefánia arról is hozzátette van egy nagy újdonsága az idei karneválnak. Civil kezdeményezésre egy szívátültetésre váró és egy vak kisgyermek megsegítésére rendeznek jótékonysági akciót a karneválon.

Valamint végre tisztázódott, Orbán Viktor miniszterelnök nem jön a karneválra. Puskás Tivadar polgármester viszont hozzátette, valószínűleg az ősz elején ellátogat a miniszterelnök majd Szombathelyre.

 

közösség

további frisss

lap tetejére